China, demonstrație de forță în spațiul aerian al Taiwanului

China, demonstrație de forță în spațiul aerian al Taiwanului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

China nu va tolera ca forţe străine să intervină în problemele legate de Taiwan şi trebuie să reacţioneze ferm la astfel de acte de "conspiraţie", a declarat guvernul chinez, miercuri, după ce insula a semnalat cea mai mare incursiune de avioane chineze de până acum în spaţiul său aerian, relatează Reuters.

Douăzeci şi opt de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat marţi în Zona de identificare a apărarii aeriene din Taiwan (ADIZ), cel mai mare număr de avioane într-o zi de când au început să fie făcute publice astfel de date, din septembrie trecut, a declarat executivul insulei, citat de EFE.

Incidentul intervine după ce liderii G7 au publicat duminică o declaraţie comună în care reproşează Chinei o serie de probleme şi subliniază importanţa păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, comentarii pe care Beijingul le-a denunţat ca fiind drept "calomnii".

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă activitatea militară are vreo legătură cu declaraţia G7, Ma Xiaoguang, purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, a răspuns că guvernul Taiwanului este cel care a provocat tensiunile. Beijingul consideră că guvernul insulei lucrează cu ţări străine pentru a obţine independenţa formală, notează Reuters. "Nu vom tolera niciodată încercările de a obţine independenţa sau o intervenţie gratuită în problema Taiwanului de către forţe străine, deci trebuie să reacţionăm cu fermitate la astfel de acte de conspiraţie", a insistat purtătorul de cuvânt citat.

Taiwanul, guvernat democratic, a denunţat în ultimele luni numeroase misiuni ale forţelor aeriene chineze în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, lângă insulele Pratas, controlate de Taiwan. De această dată, avioanele chineze s-au aflat nu doar într-o zona apropiată de insulele Pratas, dar bombardiere şi mai multe avioane de vânătoare au survolat sudul Taiwanului, aproape de extremitatea sudica a insulei principale.

Citit 866 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iunie 2021 22:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.