Exporturile Marii Britanii către UE s-au înjumătățit

Exporturile Marii Britanii către UE s-au înjumătățit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană aproape s-au înjumătăţit în primul trimestru din 2021, în special din cauza barierelor post-Brexit şi a pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat vineri Federaţia industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit (FDF), transmite BBC.

Comparativ cu primul trimestru din 2020, exporturile britanice de alimente şi băuturi către blocul comunitar au scăzut cu 47 la sută în primele trei luni din acest an. Guvernul de la Londra a apreciat "că este prea devreme pentru concluzii ferme" privind impactul pe termen lung al Brexitului, iar pandemia a afectat cererea.

"Cele mai recente date ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că atât în martie, cât şi în aprilie, exporturile totale către UE au depăşit nivelul mediu din 2020", a precizat un purtător de cuvânt al Executivului britanic.

Comparativ cu primul trimestru din 2019 - înainte ca pandemia să devină un factor - exporturile de brânză au scăzut cu 72 la sută, cele de peşte cu 52 la sută, în timp ce livrările de ciocolată au înregistrat un declin de 37 la sută.

Grupul de lobby FDF a precizat că cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În mod normal Irlanda era cea mai mare piaţă externă a sectorului de alimente şi băuturi din Marea Britanie, iar în primul trimestru s-a înregistrat un declin de 70 la sută. Dar şi vânzările către Germania, Spania şi Italia au scăzut cu peste 50 la sută.

Timp de decenii, Marea Britanie a vândut în UE mai multe alimente şi băuturi decât în restul lumii. Totuşi, declinul livrărilor către Europa a schimbat aceste cifre. În primul trimestru din 2021, exporturile britanice către ţările din afara UE au reprezentat 55 la sută din total. Federaţia industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit susţine că este pentru prima dată în ultimii cel puţin 20 de ani când au loc astfel de evoluţii.

Per ansamblu, exporturile britanice către ţările din afara UE au crescut cu 0,3 la sută în primele trei luni din acest an, în special spre China.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat recent că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, vor eroda productivitatea pe termen lung cu 4 la sută, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Citit 554 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 21:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.