Premierul Nikol Pashinyan, victorie în alegerile anticipate

Premierul Nikol Pashinyan, victorie în alegerile anticipate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul armean Nikol Pashinyan a câştigat cu o largă majoritate - 53,9 la sută din voturi - alegerile legislative anticipate, potrivit rezultatelor complete publicate luni, contestate de principalul său rival, Robert Kocharyan, care a denunţat ''fraude'', relatează AFP. Blocul ''Armenia'' al lui Robert Kocharyan a primit 21 la sută din buletinele de vot.

Cu toate acestea, mulţi observatori se tem că ar putea izbucni proteste şi chiar tulburări, după o campanie electorală vehementă care a polarizat societatea armeană, la câteva luni după o grea înfrângere militară în faţa Azerbaidjanului.

În pofida acuzaţiilor opoziţiei, Comisia Electorală Centrală a dat asigurări că "în ansamblu, alegerile s-au desfăşurat în conformitate cu legea".

Fostul jurnalist Pashinyan, în vârstă de 46 de ani, care a fost adus la putere în 2018 printr-o revoluţie paşnică împotriva vechilor elite corupte, şi-a văzut popularitatea record afectată de eşecul Erevanului în războiul împotriva vecinului şi duşmanului său de moarte Azerbaidjan, în toamna anului 2020.

Mulţi dintre foştii săi susţinători îl acuză că este un "trădător", pentru că a fost de acord cu o încetare a focului şi se îndreaptă acum către adversarii săi.

Rivalul său Kocharyan, care îl numără pe Vladimir Putin printre prietenii săi, a denunţat constant incompetenţa guvernului demisionar, pozând în lider experimentat. Preşedinte din 1998 până în 2008 al acestei foste republici sovietice sărace, el a fost însă acuzat în trecut de fraudă electorală şi este vizat de o anchetă pentru corupţie.

Citit 458 ori Ultima modificare Marți, 22 Iunie 2021 21:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.