Uniunea Europeană, reacție în fața înmulțirii atacurilor cibernetice

Uniunea Europeană, reacție în fața înmulțirii atacurilor cibernetice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Comisia Europeană a prezentat miercuri o viziune privind înfiinţarea unei noi unităţi cibernetice comune, pentru a contracara incidentele cibernetice grave tot mai numeroase, care afectează activitatea serviciilor publice, a întreprinderilor şi a cetăţenilor din întreaga Uniune Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Necesitatea de a elabora răspunsuri avansate şi coordonate în domeniul securităţii cibernetice a devenit tot mai stringentă, pe măsură ce se înregistrează o creştere a numărului, a amplorii şi a consecinţelor atacurilor cibernetice, care ne afectează puternic securitatea. Toţi actorii competenţi din UE trebuie să fie pregătiţi să răspundă în mod colectiv şi să facă schimb de informaţii relevante, pe baza "necesităţii de a partaja", mai degrabă decât pe baza "necesităţii de a cunoaşte".

Anunţată pentru prima dată de preşedintele CE, Ursula von der Leyen, în orientările politice, unitatea cibernetică comună propusă miercuri are drept scop să reunească resursele şi cunoştinţele de specialitate care există la nivelul UE şi al statelor sale membre pentru a preveni, a descuraja şi a răspunde în mod eficace la incidentele şi crizele cibernetice de mare amploare. Comunităţile din domeniul securităţii cibernetice, inclusiv comunităţile civile, de asigurare a respectării legii, diplomatice şi de apărare cibernetică, precum şi partenerii din sectorul privat acţionează de prea multe ori separat. Odată cu înfiinţarea unităţii cibernetice comune, aceste comunităţi vor avea o platformă virtuală şi fizică de cooperare: instituţiile, organismele şi agenţiile relevante ale UE, împreună cu statele membre vor construi treptat o platformă europeană de solidaritate şi asistenţă pentru a contracara atacurile cibernetice de mare amploare.

Recomandarea privind crearea unităţii cibernetice comune reprezintă un pas important în direcţia finalizării cadrului european de gestionare a crizelor în materie de securitate cibernetică. Aceasta constituie un rezultat concret al Strategiei de securitate cibernetică a UE şi al Strategiei UE privind o uniune a securităţii, contribuind la o economie digitală sigură şi la o societate digitală sigură.

În cadrul acestui pachet de măsuri, Comisia a prezentat un raport referitor la progresele înregistrate în ultimele luni în contextul Strategiei privind o uniune a securităţii. De asemenea, Comisia şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au prezentat primul raport de punere în aplicare în cadrul Strategiei de securitate cibernetică, aşa cum a solicitat Consiliul European, publicând totodată Al cincilea raport referitor la progresele înregistrate în punerea în aplicare a cadrului comun din 2016 privind contracararea ameninţărilor hibride şi a comunicării comune din 2018, intitulată "Creşterea rezilienţei şi consolidarea capacităţilor necesare pentru a aborda ameninţările hibride". În fine, Comisia a adoptat decizia privind înfiinţarea biroului Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) la Bruxelles, în conformitate cu Regulamentul privind securitatea cibernetică.

Citit 842 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iunie 2021 21:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.