Poziționarea față de Rusia, ”nuca tare” pentru țările UE

Poziționarea față de Rusia, ”nuca tare” pentru țările UE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Intenţia Germaniei şi a Franţei de a relansa dialogul cu Rusia divizează statele Uniunii Europene (UE) şi prefigurează discuţii dificile la summitul european început joi la Bruxelles, consemnează agenţiile AFP, DPA şi Reuters.

La sosirea la summit, cancelarul Angela Merkel a apreciat că UE trebuie să găsească modalităţi de a intra în dialog direct cu Rusia, întrucât, argumentează ea, ''conflictele pot fi cel mai bine soluţionate prin dialog''. ''Nu este de ajuns ca preşedintele american (Joe Biden) să discute cu preşedintele rus (Vladimir Putin). Uniunea Europeană trebuie să-şi creeze la rândul ei diferite formate de discuţie'' cu Moscova, a indicat anterior Merkel, în fața Bundestagului.

O părere asemănătoare a fost exprimată de cancelarul austriac Sebastian Kurz. ''Sunt foarte mulţumit să văd în sfârşit mişcări spre un dialog cu Rusia'', a spus el de asemenea la sosirea la summit. ''Din punct de vedere geografic, suntem mai aproape de Rusia decât de SUA, aşadar nu puteam doar să stăm şi să privim dialogul între SUA şi Rusia, în timp ce multe chestiuni, precum Ucraina, ne afectează pe noi mai mult decât pe SUA'', explică şeful guvernului austriac.

Alte state membre, precum ţările baltice, Polonia sau Suedia, sunt însă mai sceptice cu privire la o asemenea abordare.

În acest timp, premierul olandez Mark Rutte a spus că, deşi în principiu nu este împotriva dialogului cu Rusia, el nu va participa la un summit cu această ţară.

Ideea unei relansări a dialogului cu Rusia, după seriile de sancţiuni ale UE contra acesteia şi represaliile Moscovei ce au rezultat de aici, a fost a cancelarului german Angela Merkel şi vine în întâmpinarea preocupărilor preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit unor surse diplomatice la care face referire France Presse. Acesta din urmă a confirmat la sosirea la summit că doreşte şi el restabilirea dialogului cu Rusia, ''pentru stabilitatea continentului european'', adăugând că, în opinia sa, acest dialog trebuie să fie ''ambiţios'' şi ''exigent'', astfel încât ''să nu cedăm nimic din valorile noastre'' europene.

Dincolo de ideea de bază, ''chestiunea care se pune este formatul dialogului. Cum să se desfăşoare acest dialog? La ce nivel? Prin ce canal? Şi care trebuie să fie rolul instituţiilor europene?'', remarcă o sursă europeană.

Proiectul de concluzii al summitului elaborat miercuri seară este departe de a fi adoptat. El menţionează necesitatea ca UE să discute cu Moscova despre subiectele asupra cărora blocul comunitar are interese, dacă sunt întrunite condiţiile. Discuţiile dintre liderii europeni se anunţă dificile şi un consens în această chestiune este îndepărtat.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că susține crearea unui mecanism de dialog și de contracte cu UE. Într-un editorial publicat marţi de cotidianul german Die Zeit, în ziua când s-au împlinit 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă, el a pledat pentru ''restabilirea'' unei alianţe a Rusiei cu Europa şi pentru a lăsa în urmă ''neînţelegerile'' şi ''nemulţumirile'' din trecut. El a reproşat însă Europei că ''a sprijinit în mod activ lovitura de stat din Ucraina'', organizată de SUA şi care a provocat ''diviziunea internă'' şi ''ieşirea Crimeei'' din Ucraina.

Citit 488 ori Ultima modificare Joi, 24 Iunie 2021 22:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.