"Incident grav" de COVID-19 în Coreea de Nord. Demiteri în structurile de conducere

"Incident grav" de COVID-19 în Coreea de Nord. Demiteri în structurile de conducere
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a demis mai mulţi înalţi oficiali pe care îi acuză că sunt responsabili de un "incident grav" legat de pandemia de COVID-19, a cărei prezenţă nu a fost până acum recunoscută de Phenian pe teritoriul ţării, relatează AFP şi DPA. Aceşti oficiali "au cauzat un grav incident care provoacă o criză enormă pentru securitatea naţiunii şi a poporului său", a declarat Kim, în cadrul unei reuniuni a biroului politic al partidului unic, citat de agenţia oficială de presă KCNA.

Agenţia de presă nu a furnizat niciun detaliu despre numărul de persoane demise, nici despre faptele care li se reproşează, dar Kim îi acuză că "au căzut pradă egoismului şi pasivităţii". "Incompetenţa şi iresponsabilitatea unor înalţi oficiali este un factor major al întârzierii în executarea unor sarcini importante", a adăugat liderul nord-coreean în timpul unei reuniuni, conform KCNA.

Până în prezent, regimul nord-coreean a susţinut întotdeauna că epidemia de COVID-19 nu a ajuns pe teritoriul său, lucru de care se îndoiesc numeroşi experţi. La conducerea unei ţări cu un sistem de sănătate în dificultate, Kim Jong Un a decis să închidă în ianuarie 2020 frontierele Coreii de Nord, pentru a împiedica o răspândire a coronavirusului apărut în China vecină.

Phenianul nu a făcut niciodată caz de COVID-19, nici în media oficiale, nici prin datele comunicate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Informaţia publicată de KCNA "semnifică faptul că s-au înregistrat cazuri în Coreea de Nord", a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean, devenit cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene, cu sediul la Seul.

KCNA a mai relatat că, în contextul unei reuniuni a Politburo, Kim le-a reproşat unor funcţionari că au dat dovadă de "neglijenţe" care au stat la originea unui incident "crucial" ce a declanşat "o mare criză cu consecinţe grave în materie de securitate a statului şi a populaţiei".

Membri ai puternicului biroul politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nod şi ai prezidiului său au fost demişi, iar marţi, în cadrul unei reuniuni, au fost instalaţi noi membri, a relatat KCNA, precizând că responsabili guvernamentali au fost "transferaţi", iar alţii "numiţi".

Lovită de sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear, Coreea de Nord este mai izolată ca oricând. Kim a recunoscut recent că există o "situaţie alimentară tensionată" în Coreea de Nord. În aprilie, el e cerut "un nou 'Marş forţat' (...) pentru a ajuta populaţia să facă faţă dificultăţilor". 'Marşul forţat' este expresia folosită de regimul nord-coreean pentru a desemna foametea din anii 1990, care a făcut sute de mii de morţi, în urma reducerii ajutorului Moscovei, după destrămarea URSS.

Citit 856 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 23:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.