"Diplomația vaccinurilor" naște dispute la G20

"Diplomația vaccinurilor" naște dispute la G20
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul formatului G20, ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a atenţionat China şi Rusia să nu utilizeze distribuirea de vaccinuri anti-COVID-19 pentru a-şi extinde influenţa în lume, informează dpa. Lupta împotriva pandemiei nu ar trebui să fie despre "înregistrarea de avantaje geostrategice pe termen scurt", a declarat politicianul de centru-stânga, marţi, în timpul reuniunii ministeriale G20 de la Matera, în sudul Italiei.

Trebuie să le fie clar unor state precum China şi Rusia că alte ţări "nu se gândesc atât de mult la a lor 'diplomaţie a vaccinurilor'", a spus Maas. Pandemia trebuie învinsă împreună, a continua el. "Pentru că fiecare dintre noi va fi în siguranţă doar atunci când cu toţii vom fi în siguranţă. Şi toţi ar trebui de fapt să înţeleagă aceasta", a subliniat ministrul de externe german.

China şi Rusia au oferit vaccinuri altor ţări foarte repede, ceea ce a alimentat acuzaţii cu privire la "diplomaţia vaccinurilor".

Din Grupul celor mai importante 20 de economii ale lumii fac parte SUA, China, India, Rusia, Germania şi UE. Discuţiile de la Matera, la nivel de miniştri de externe, prefaţează summitului liderilor G20, preconizat să aibă loc la Roma, la sfârşitul lunii octombrie.

Până acum, China a livrat peste 350 milioane de doze de vaccin către mai mult de 80 de ţări. Nu se ştie foarte exact dacă acestea au fost donate, vândute la preţul pieţei sau mai ieftin. Rusia a livrat cu mult mai puţine doze de vaccin anti-COVID-19, neexistând cifre oficiale în acest sens.

Citit 494 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 23:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.