Migranții, folosiți pe post de „armă politică” de Belarus. Lituania declară stare de urgență

Migranții, folosiți pe post de „armă politică” de Belarus. Lituania declară stare de urgență
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană ''vorbeşte cu o singură voce'' în condamnarea unei decizii a Belarusului de a permite migranţilor ilegali să treacă în Lituania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, a susţinut preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit euractiv.com.

Guvernul lituanian a declarat vineri stare de urgenţă la nivel naţional, în condiţiile în care numărul migranţilor, în principal irakieni, veniţi din Belarus a ajuns la 150 pe zi, mai mulţi decât au intrat în Lituania în fiecare dintre precedenţii trei ani. ''Colegii mei din Consiliul European au spus foarte clar că autorităţile din Belarus folosesc migraţia ilegală pentru a încerca şi a pune presiune pe Uniunea Europeană, inclusiv pe Lituania", a declarat Charles Michel, la Vilnius, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. "Uniunea Europeană condamnă răspicat şi cu o singură voce presiunea exercitată prin folosirea migranţilor. Doresc să exprim solidaritatea Uniunii Europene. Doresc să asigur personal Lituania de solidaritatea statelor membre'', a adăugat el. Michel a adăugat că săptămâna viitoare va discuta cu premierul Irakului despre repatrierea cetăţenilor irakieni.

Începând de vineri, 560 de migranţi au trecut frontiera dintre Belarus şi Lituania, totalul lor din acest an ajungând la 1.232.

''Este foarte complicat să comunici cu regimul a cărui legitimitate nu o recunoaştem şi care trimite migranţi nu din greşeală sau neglijenţă, ci în mod intenţionat - ca instrument politic'', a afirmat preşedintele Gitanas Nauseda, în aceeaşi conferinţă de presă.

La 26 mai, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că ţara sa nu mai împiedică migranţii să treacă frontiera către Uniunea Europeană.

Guvernul de la Vilnius a dispus construirea unei tabere de corturi care poate găzdui 1.000 de migranţi şi le-a cerut tuturor municipalităţilor lituaniene să găsească locuri pentru cazarea migranţilor.

Citit 622 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iulie 2021 01:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.