Perspectivă europeană pentru Balcanii de Vest

Perspectivă europeană pentru Balcanii de Vest
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul sloven Janez Jansa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a anunţat marţi, la Strasbourg, intenţia de a relansa extinderea UE, printr-un summit cu ţările din Balcanii Occidentali, reuniune prevăzută pentru octombrie, transmite AFP.

Şase ţări aspiră la integrarea în UE: Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia.

''Slovenia ştie, din proprie experienţă, cât de importantă este perspectiva europeană, atunci când este vorba despre a pune în practică reforme în cadrul negocierilor de aderare'', a subliniat Janez Jansa, care a prezentat în plenul Parlamentului European priorităţile preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

''Dacă reuşim să ajungem acolo, vom demonstra că suntem un actor strategic. Dacă nu reuşim, dacă nu facem un pas înainte în Balcanii Occidentali, atunci aceşti paşi vor fi făcuţi de altcineva, de cineva cu interese şi valori diferite'' de cele ale UE, a avertizat el.

''Sunt convinsă că summitul UE cu Balcanii Occidentali, din octombrie, va transmite un mesaj important ţărilor vizate: mesajul că ele sunt parteneri strategici esenţiali pentru Uniunea Europeană'', a dat asigurări, la rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ''Este o problemă de credibilitate, întrucât pentru Europa o promisiune făcută trebuie să fie o promisiune respectată'', a a accentuat Von der Leyen.

Orice nouă aderare impune un acord unanim al statelor membre. Procesul a devenit reversibil şi este supus îndeplinirii anumitor condiţii.

Citit 738 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iulie 2021 00:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.