Talibanii, la granița dintre Afganistan și Tadjikistan

Talibanii, la granița dintre Afganistan și Tadjikistan
”Situație tensionată”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente), a trimis un grup operativ la frontiera tadjiko-afgană, în contextul agravării situaţiei din Afganistan, unde talibanii au avansat spre regiunile de la frontiera cu această fostă republică sovietică din Asia Centrală, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax.

Situaţia la frontiera între Tadjikistan şi Afganistan s-a înrăutăţit, după ce, luni, peste 1.000 de soldaţi afgani au trecut graniţa pentru a scăpa de ofensiva talibanilor, în faţa căreia preşedintele tadjik, Emomali Rahmon, a ordonat mobilizarea a 20.000 de rezervişti, pentru a consolida apărarea graniţei cu Afganistanul.

Echipa OTSC, organizaţie din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, va inspecta regiunile din sudul ţării şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Ministerului tadjik al Apărării, ai trupelor de grăniceri şi Comitetului de securitate de la Duşanbe.

Aşa cum a comentat marţi viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, situaţia de la frontiera tadjiko-afgană este "extrem de tensionată", având în vedere că aproximativ 70 la sută din zonele de frontieră ale Afganistanului se află sub controlul talibanilor. Diplomatul rus a reamintit că o bază militară rusă se află în Tadjikistan, fiind "dotata cu tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Tadjikistanul în caz de nevoie".

Citit 390 ori Ultima modificare Joi, 08 Iulie 2021 01:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.