Asasinii lui Jovenel Moise, capturați în perimetrul ambasadei Taiwanului

Asasinii lui Jovenel Moise, capturați în perimetrul ambasadei Taiwanului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Taiwanul a anunţat vineri că 11 suspecţi căutaţi în ancheta asupra asasinării preşedintelui Republicii Haiti, Jovenel Moise, au intrat prin efracţie în perimetrul ambasadei sale din Port-au-Prince, înainte de a fi arestaţi de poliţia haitiană, informează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe taiwanez, Joanne Ou, a explicat că ambasada a fost închisă miercuri, "din raţiuni de securitate", în urma asasinatului. "În zorii zilei de 8 (iulie), securitatea ambasadei a descoperit că un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat prin efracţie în curtea ambasadei. Personalul de securitate a informat imediat personalul ambasadei şi poliţia haitiană", a spus ea. "La cererea guvernului haitian şi pentru a ajuta la arestarea suspecţilor, ambasada a acordat poliţiei haitiene autorizaţia de a intra în perimetrul ambasadei", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei taiwaneze.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, ambasada Taiwanului de la Port-au-Prince îi descrie pe bărbaţii înarmaţi drept "mercenari" şi suspecţi în asasinat. "Poliţia a lansat o operaţiune în jurul orelor 16:00 (20:00 GMT joi) şi a reuşit să aresteze 11 suspecţi", explică ambasada în comunicatul său. "Operaţiunea a fost încheiată", a mai informat ambasada, calificând de asemenea asasinatul drept "crud şi barbar".

Ambasada Taiwanului în Haiti se află nu departe de reşedinţa unde Jovenel Moise a fost asasinat.

Haiti este una dintre cele 15 ţări ale lumii care continuă să nu considere Taiwanul parte a Chinei populare şi să-l recunoască diplomatic.

China consideră Taiwanul parte a teritorului său care trebuie să revină sub tutela sa, chiar dacă insula are din 1949 un destin propriu. Relaţiile s-au degradat odată cu instalarea la putere în Taiwan, în 2016, a preşedintei Tasi Ing-wen, care face parte dintr-un partid tradiţional ostil Beijingului. Guvernul chinez nu încetează să lucreze la izolarea Taiwanului pe plan internaţional, încercând mereu să atragă de partea sa ultimii aliaţi diplomatici ai insulei.

Citit 563 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iulie 2021 23:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.