„Ziua libertății” în Anglia

„Ziua libertății” în Anglia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe măsură ce al treilea val al pandemiei de COVID-19 este în plină desfășurare în toată Anglia, iar rata de infectare a ajuns la cel mai înalt nivel din luna ianuarie și până în prezent, guvernul britanic a luat decizia să redeschidă, de luni, națiunea.

Această decizie reprezintă o acceptare a faptului că infecțiile vor crește, însă acest lucru nu va mai conta atât de mult, deoarece vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 au „rupt legătura dintre infecție și mortalitate”, în opinia decidenților politici de la Londra. Cu toate acestea, comunitatea științifică din Marea Britanie consideră că „ziua libertății” reprezintă o decizie „periculoasă și prematură”, după cum se arată într-o declarație semnată de mai mulți oameni de știință și publicată în revista medicală britanică The Lancet, relatează digi24.ro.

În ciuda opoziţiei din partea cercetătorilor, majoritatea ultimelor măsuri încă în vigoare au fost ridicate. Nu mai este obligatorie purtarea măştii în mijloacele de transport şi în locurile publice. Guvernul, care insistă pe responsabilitatea individuală, recomandă, cu toate acestea, purtarea de măşti. Aceasta este cerută în transportul în comun din Londra, a decis primarul Capitalei, Sadiq Khan. Principalele lanţuri de supermarketuri încurajează personalul şi clienţii să continue să poarte mască.

Discotecile şi sălile de spectacole se pot redeschide, cinematografele şi stadioanele pot funcţiona din nou la capacitate maximă. Pub-urile şi serviciile de bar pot fi reluate. Consemnul de a munci la domiciliu va fi ridicat, dar mai multe firme prevăd reîntoarcerea graduală a angajaţilor la birou.

Adulţii vaccinaţi complet în Marea Britanie şi cei sub 18 ani care vin din ţările clasate în zona portocalie nu mai trebuie să respecte carantina, care poate ajunge până la 10 zile, cu excepţia celor veniţi din Franţa, din cauza „prezenţei persistente” a cazurilor cu varianta Beta.

Alte naţiuni din Regatul Unit - Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - au adoptat un calendar mai prudent, scrie AFP.

Scoţia a ridicat, tot de luni, mare parte din restricţiile încă în vigoare. Cu toate acestea, purtarea măştii rămâne obligatorie în locurile publice, iar distanţa este redusă la un metru, dar menţinută. Regulile care limitează întâlnirile în interior sunt reduse, fără a fi total ridicate. Opt persoane din trei gospodării diferite se pot întâlni în locuinţe private, şi zece persoane care provin din patru gospodării se pot vedea în locuri publice închise precum pub-urile - a căror oră de închidere se va schimba de la 23,00 la miezul nopţii. Telemunca va fi ridicată progresiv începând din 9 august şi discotecile vor rămâne închise.

Începând de la această dată Scoţia prevede şi ridicarea ultimelor restricţii, dar premierul Nicola Sturgeon a indicat faptul că purtarea măştii ar putea rămâne obligatorie şi după această dată. Toate restricţiile ar trebui să fie ridicate pe 7 august, dar guvernul prevede menţinerea obligativității purtării măştii în locurile publice în interior şi în trasportul în comun.

Citit 522 ori Ultima modificare Luni, 19 Iulie 2021 23:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.