UE condamnă planurile Turciei de a redeschide o staţiune turistică din Cipru

UE condamnă planurile Turciei de a redeschide o staţiune turistică din Cipru
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, l-a criticat marţi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după declaraţiile oficialului turc în legătură cu deschiderea fostei staţiuni turistice Varosha, situată în Ciprul de Nord. Borrell a catalogat drept „o decizie unilaterală inacceptabilă” planul de redeschidere a fostei staţiuni turistice, abandonată de la invazia Turciei, din 1974.

Decizia a fost anunţată de Erdogan şi de Ersin Tatar, liderul Ciprului de Nord, stat recunoscut pe plan internaţional doar de Turcia. „UE subliniază încă o dată necesitatea de a evita acţiunile unilaterale contrare dreptului internaţional şi noile provocări, care ar putea creşte tensiunile din insulă şi ar putea compromite reluarea discuţiilor în vederea unei soluţionări globale a problemei cipriote”, a transmis Borrell, într-un comunicat. Şeful diplomaţiei UE a adăugat că Bruxellesul monitorizează desfăşurarea consultărilor de la ONU care vizează Cipru şi „îşi va decide următorii paşi, în consecinţă”, potrivit adevarul.ro.

Preşedintele turc şi-a reafirmat, marţi, în cursul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de „necinste” în soluţionarea divizării insulei mediteraneene. Vizita a fost făcută pentru a marca 47 de ani de la invazia care a divizat Ciprul. Turcia a trimis în 1974 trupe în partea de nord a insulei ca reacţie la o lovitură de stat dată de grupări de naţionalişti ciprioţi-greci care doreau alipirea Ciprului la Grecia.

Staţiunea Varosha de pe coasta estică, altă dată supranumită „bijuteria Mediteranei”, s-a transformat în urma invaziei într-un oraş abandonat, fostele hoteluri de lux fiind cuprinse de vegetaţie. Zona a fost împrejmuită cu garduri de sârmă ghimpată de către armata turcă, încă din 1974. Ministerul de Externe de la Ankara a estimat, într-un comunicat, că criticile formulate de Josep Borrell arată că „se comportă ca un purtător de cuvânt sau un apărător al administraţiei cipriote greceşti şi al Greciei, care abuzează de dreptul lor de veto în UE”.

Ministerul turc de Externe a mai menţionat că recentul comunicat al şefului diplomaţiei europene reprezintă "o dovadă în plus a faptului că UE este deconectată de la realităţile chestiunii Ciprului" şi prin urmare este exclus să joace vreun rol pentru a rezolva problema. Negocierile privind reunificarea insulei sunt complet blocate din 2017.

Citit 509 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iulie 2021 00:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.