China se opune unei noi anchete a OMS pe teritoriul său

China se opune unei noi anchete a OMS pe teritoriul său
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

China a respins, vineri, apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul ei, destinată aflării originii COVID-19, cerând o abordare "ştiinţifică" şi "non-politică", informează France Presse, potrivit Agerpres.

Presiunea s-a accentuat asupra Beijingului, în ultimele două zile, în legătură cu pandemia care a făcut deja peste patru milioane de morţi la nivel mondial şi a afectat o bună parte din economiile lumii. OMS a îndemnat, joi, toate ţările să publice "toate datele despre virus". Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde virusul a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.

O echipă de experţi internaţionali trimisă de OMS a mers la Wuhan în ianuarie 2021. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialişti chinezi, nu a stabilit concluzii definitive cu privire la originea virusului. Beijingul a replicat la cererea OMS vineri, reiterându-şi poziţia apărată de mai multe luni: ancheta iniţială China - OMS este suficientă, iar solicitările de date suplimentare sunt motivate politic. "Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a declarat Ma Zhaoxu, viceministru al Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă online. "Ne opunem politizării căutării originii (...) şi abandonării raportului comun China - OMS", a subliniat el.

Concluziile primului raport

Studiul a estimat că trecerea coronavirusului de la liliac la om printr-un animal intermediar este cel mai probabil scenariu. Cercetătorii considerau "extrem de improbabil" ca virusul să provină dintr-un laborator.

Ma Zhaoxu a respins cererea OMS pentru o nouă anchetă. "Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de comunitatea ştiinţifică. Cercetările viitoare trebuie şi pot fi continuate numai pe baza acestui raport. Nu trebuie început din nou de la zero", a adăugat el.

Citit 681 ori Ultima modificare Vineri, 13 August 2021 23:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.