„Președinte interimar legitim”, autoproclamat în Afganistan

„Președinte interimar legitim”, autoproclamat în Afganistan
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a transmis că se află în Afganistan şi că este "preşedintele interimar legitim", după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară în timp ce talibanii cucereau capitala Kabul, informează Reuters.

"Conform Constituţiei afgane, în caz de absenţă, fugă, demisie sau moarte a preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. Mă aflu în prezent în ţara mea şi sunt preşedintele legitim interimar. Fac apel la toţi liderii politici pentru a obţine sprijinul lor şi consensul", a scris el în limba engleză, pe contul de Twitter.

Într-o serie de mesaje postate marţi, Saleh a afirmat că este "inutil" să se contrazică cu preşedintele american Joe Biden, care a decis retragerea trupelor SUA. Spre deosebire de SUA şi NATO, "noi nu ne-am pierdut curajul şi vedem oportunităţi imense înaintea noastră. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei", a îndemnat el.

Potrivit AFP, Saleh, inamic jurat al talibanilor, s-a retras în ultima regiune care nu se află încă în mâinile insurgenţilor, valea Panshir, la nord-est de Kabul.

Saleh le-a cerut afganilor să demonstreze că ţara lor "nu este Vietnam şi că talibanii nu sunt nici departe Vietcong".

El a spus că "nu-l va trăda niciodată" pe Ahmad Shah Massoud, liderul Alianţei Nordului al mujahedinilor, asasinat de doi membri ai Al-Qaida cu puţin înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. "Nu voi dezamăgi niciodată milioanele de persoane care m-au ascultat. Nu voi fi niciodată sub acelaşi acoperiş cu talibanii. Niciodată!", a transmis el, pe aceeaşi reţea, duminică, cu puţin înainte de a intra în clandestinitate.

A doua zi au apărut pe reţelele sociale imagini cu el şi cu Ahmad Massoud, fiul lui Ahmed Shah Massoud, împreună în valea Panshir, la marginea masivului Hindu Kush. Cei doi par să pună bazele unei rebeliuni împotriva noului regim, bărbaţi înarmaţi începând deja să se grupeze în Panshir. Această vale, greu accesibilă, nu a căzut niciodată în mâinile talibanilor în timpul războiului civil din anii 1990, nici un deceniu mai devreme în cele ale sovieticilor.

Saleh, originar din Panshir, a luptat alături de comandantul Massoud în anii 1990 şi a servit apoi în guvernul acestuia, înainte ca talibanii să preia puterea în 1996 şi să instaureze un regim fundamentalist.

Citit 522 ori Ultima modificare Miercuri, 18 August 2021 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.