Vietnamul, partener strategic al SUA împotriva Chinei

Vietnamul, partener strategic al SUA împotriva Chinei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a îndemnat miercuri Vietnamul să construiască relaţii mai strânse cu Washingtonul, pentru a contracara ceea ce ea a descris ca fiind acţiunile de "intimidare" ale Beijingului în regiune, transmite dpa.

"Trebuie să găsim căi de a face presiuni şi, sincer, de a creşte presiunea asupra Beijingului, pentru a se conforma Convenţiei Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării şi de a-i contesta intimidările şi revendicările maritime excesive", a declarat Harris, în cursul întrevederii cu preşedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc.

Într-un discurs pronunţat marţi dimineaţă în Singapore, Kamala Harris a acuzat China că pretenţiile sale teritoriale agresive în Marea Chinei de Sud echivalează cu „coerciţie” şi „intimidare”.

Beijingul are revendicări teritoriale asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, concurente cu ale altor state, printre care şi Vietnam, şi a construit în zonă insule artificiale cu facilităţi militare.

La Hanoi, Kamala Harris a anunţat că Statele Unite vor dona Vietnamului o navă cuter, pentru a ajuta această ţară să-şi apere teritoriul de coastă.

Washingtonul a mai indicat că va ridica relaţiile bilaterale la nivelul de „parteneriat strategic”.

Citit 600 ori Ultima modificare Miercuri, 25 August 2021 18:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.