Rusia furnizează arme țărilor vecine cu Afganistanul

Rusia furnizează arme țărilor vecine cu Afganistanul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rusia a anunţat joi că portofoliul său de comenzi a crescut recent, prin cereri din partea unor ţări din Asia Centrală, cărora le va furniza armament şi elicoptere, pe fondul temerilor legate de victoria talibanilor în Afganistan, relatează AFP. "Lucrăm deja la un număr de comenzi din partea unor ţări din regiune privind furnizarea de elicoptere ruseşti, arme de calibru mic şi sisteme moderne de protecţie a frontierelor", a declarat Aleksandr Miheiev, directorul general al Rosoboronexport, societatea responsabilă cu exportul de armament în Rusia, pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Ţările din Asia Centrală, în special Uzbekistan şi Tadjikistan, care se învecinează cu Afganistanul şi care s-au confruntat cu atacuri jihadiste în anii 1990 şi 2000, exprimă temeri după revenirea talibanilor la putere.

Moscova, care consideră Asia Centrală ca făcând parte din zona sa de influenţă şi dispune de baze militare în regiune, se teme de eventuale incursiuni ale jihadiştilor afgani, inclusiv "combatanţi deghizaţi în refugiaţi" pe teritoriul rus. Avântul traficului de opiu şi heroină este o altă sursă de îngrijorare.

Rusia a adoptat o atitudine conciliantă faţă de talibani, recunoscându-le victoria şi invitând la un "dialog naţional" pentru a forma un guvern reprezentativ.

Cu toate acestea, s-au înmulțit antrenamentele pentru "distrugerea grupurilor armate ilegale care au invadat teritoriul unui stat membru al ODKB" (Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan).

Citit 400 ori Ultima modificare Joi, 26 August 2021 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.