Trupele SUA au început retragerea de pe aeroportul din Kabul

Trupele SUA au început retragerea de pe aeroportul din Kabul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Trupele americane şi-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a anunţat Pentagonul, în timp ce operaţiunea internaţională de evacuare din capitala afgană este pe sfârşite, relatează Reuters.

După ce talibanii au cucerit Kabulul pe 14 august, soldaţii americani rămaşi în Afganistan după retragerea etapizată a trupelor internaţionale din această ţară au fost grupaţi pe aeroportul capitalei afgane, pentru a asigura desfăşurarea unui pod aerian de evacuare a străinilor şi afganilor care au colaborat cu trupele străine sau sunt consideraţi ''vulnerabili'' în urma preluării puterii de către talibani. Numărul celor evacuaţi de atunci a ajuns sâmbătă la circa 112.000, dintre care 5.400 sunt cetăţeni americani.

Conform unui oficial american, pe aeroportul din Kabul mai erau sâmbătă circa 4.000 de militari ai SUA. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat la o conferinţă de presă că retragerea soldaţilor americani de pe aeroport a început, dar a refuzat să precizeze efectivele trupelor care mai sunt acolo.

Alţi responsabili americani vorbesc despre temeri în creştere cu privire la posibile noi atacuri teroriste în zona aeroportului, după cel de joi, revendicat de gruparea Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K) şi soldat conform surselor locale cu peste 170 de morţi, inclusiv 13 militari americani.

Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora.

Citit 436 ori Ultima modificare Duminică, 29 August 2021 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.