Candidații la funcția de cancelar al Germaniei, despre dezastrul din Afganistan

Candidații la funcția de cancelar al Germaniei, despre dezastrul din Afganistan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Politica de apărare a Germaniei după căderea Afganistanului sub controlul talibanilor a fost unul dintre subiectele care au dominat prima dezbatere televizată între principalii trei candidaţi la postul de cancelar, după ce Angela Merkel îşi va încheia mandatul, relatează DPA.

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU), conservatoare, Olaf Scholz, liderul social-democraţilor (SPD), şi lidera Partidului Verzilor, Annalena Baerbock, s-au angajat într-o dezbatere de două ore, încinsă, dar politicoasă, transmisă de posturile de televiziune RTL şi NTV.

Primul punct al discuţiilor a fost dezastrul rămas în urma retragerii NATO din Afganistan, iar cei trei candidaţi au făcut un apel unanim la consolidarea rolului Germaniei în securitatea internaţională. Însă propunerile privind politica de apărare a Germaniei au fost divergente.

Laschet şi-a reiterat un apel pentru crearea unui Consiliu Naţional de Securitate, care să fie legat de cancelarie, şi pentru îmbunătăţirea echipamentelor militare. Baerbock a acuzat, în schimb, guvernul german că s-a eschivat de la îndatoririle sale din Afganistan. "Au pus motivele politice interne deasupra responsabilităţii privind politica externă", a spus ea. Scholz, al cărui coleg de partid Heiko Maas este ministru de Externe, a cerut o mai bună cooperare internaţională şi eforturi continue pentru a pune la dispoziţie militari germani pentru misiuni de apărare a păcii şi securităţii.

Citit 588 ori Ultima modificare Luni, 30 August 2021 16:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.