Proteste în Muntenegru, după numirea noului lider al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Proteste în Muntenegru, după numirea noului lider al Bisericii Ortodoxe Sârbe
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mii de protestatari au folosit sâmbătă cauciucuri, pietre şi vehicule, pentru a bloca drumurile care duc spre oraşul Cetinje, din sud-vestul Republicii Muntenegru, în încercarea de a bloca întronizarea noului șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Joanikije II. Protestele reflectă tensiunile existente în statul balcanic, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia, în contextul în care unii pledează pentru relaţii mai strânse cu Belgradul, în timp ce alţii se opun oricărei alianţe prosârbe.

Muntenegru, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi.

Pe fondul tensiunilor, participanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine şi au forţat gardurile de siguranţă ridicate în jurul mănăstirii din Cetinje. Protestatarii au scandat "Aceasta nu este Serbia!" şi "Trăiască Muntenegru!".

Poliţia a folosit gaze lacrimogene, însă nu a reuşit să-i disperseze pe protestatari, care au declarat că vor rămâne pe baricade şi în timpul nopţii. Protestatarii au doborât şi un gard amplasat de poliţie în jurul mănăstirii din Cetinje, unde urma să aibă loc întronizarea, duminică dimineaţă.

Biserica Ortodoxă Sârbă este cea mai mare instituţie religioasă din Muntenegru şi se află în conflict deschis cu preşedintele Milo Djukanovic. Preşedintele susţine că Biserica încearcă să submineze independenţa ţării şi să readucă Muntenegru sub controlul Serbiei.

În schimb, în Podgoriţa, mii de oameni s-au adunat pentru a-l saluta pe patriarhul sârb, care a sosit în capitala muntenegreană sâmbătă după-amiază.

Citit 500 ori Ultima modificare Duminică, 05 Septembrie 2021 14:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.