Luptătorii antitalibani continuă rezistența în nordul Afganistanului

Luptătorii antitalibani continuă rezistența în nordul Afganistanului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (NRF), aşa cum se identifică grupul de luptători antitalibani din Panjshir, a dezminţit luni informația că provincia situată în nordul țării ar fi căzut în mâinile talibanilor şi a dat asigurări că luptele continuă, transmite EFE.

"Asigurăm poporul din Afganistan că lupta împotriva talibanilor şi a acoliţilor lor va continua până când dreptatea şi libertatea vor învinge", a transmis Frontul, într-un mesaj pe Twitter, publicat la scurt timp după ce talibanii susţinuseră că au cucerit ultima redută din Afganistan care nu se afla încă sub controlul lor.

Talibanii au insistat totuşi că au cucerit provincia, prin vocea principalului lor purtător de cuvânt, Zabihullah Mujahid. Provincia "Panjshir, ultima ascunzătoare a <duşmanului evadat>, a fost capturată", a declarat luni Mujahid, care a menţionat că nu s-au înregistrat victime civile în timpul cuceririi provinciei şi că, "începând de acum", alimentarea cu electricitate şi serviciile de internet vor fi restabilite în regiune, potrivit Reuters. El a mai spus că frontul de rezistenţă a oferit "răspunsuri negative" atunci când talibanii au încercat să negocieze. Mujahid a mai anunţat că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh a fugit în Tadjikistan şi a vorbit şi despre noul guvern afgan care urmează să fie anunţat şi care ''ar putea fi interimar, cu posibilitatea unor schimbări în viitor''.

Totodată, Reuters relatează că liderul rezistenţei afgane, Ahmad Massoud, a transmis într-un mesaj postat pe Twitter că este în siguranţă.

NRF a anunţat anterior, duminică, într-un comunicat, că a pierdut doi membri importanţi: pe purtătorul de cuvânt şi jurnalistul Fahim Dashty şi pe generalul Abdul Wudod Zara. Dashty era o personalitate foarte respectată în interiorul NRF şi un jurnalist cunoscut în Afganistan. Dashty a fost rănit grav la 9 septembrie 2001, când legendarul luptător de gherilă Ahmad Shah Massoud, cunoscut sub porecla de "leul din Panjshir", o adevărată legendă pentru că ţinuse piept atât sovieticilor, cât şi talibanilor, a murit într-un atentat comis de presupuşi membri ai reţelei teroriste Al Qaida. Generalul Wudod Zara era nepotul "leului din Panjshir" şi unul dintre luptătorii cei mai apropiaţi de Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud, şi care conduce în prezent rezistenţa antitalibană împreună cu fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh, autoproclamat noul preşedinte al Afganistanului, după fuga din ţară a fostului şef al statului, Ashraf Ghani, în timpul cuceririi capitalei Kabul de către talibani.

Panjshir este singurul bastion al opoziţiei care încă mai rezistă. Provincia a fost centrul rezistenţei împotriva grupului islamist şi în timpul precedentului regim taliban, între 1996 şi 2001.

Citit 399 ori Ultima modificare Luni, 06 Septembrie 2021 19:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.