Opozanta bielorusă Maria Kolesnikova, condamnată la 11 ani de închisoare

Opozanta bielorusă Maria Kolesnikova, condamnată la 11 ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Justiţia din Belarus a condamnat-o luni la 11 ani de închisoare pe opozanta Maria Kolesnikova, una dintre figurile importante ale mişcării de contestare din vara lui 2020, relatează AFP şi DPA. Sentinţa este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziţiei dusă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Condamnarea sa şi cea a unui alt acuzat, Maxime Znak, acesta din urmă la zece ani de detenţie, au fost anunţate de serviciul de presă al lui Viktor Babariko, un alt opozant închis, pentru care au lucrat cei doi.

Ei au fost judecaţi pentru "complot în vederea preluării puterii" şi pentru "îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale".

Procesul celor doi opozanţi, închişi deja de 11 luni, a debutat la începutul lui august şi s-a desfăşurat cu uşile închise, astfel că nu a scăpat public niciun detaliu, mai ales că cea mai mare parte a organizaţiilor media independente, ONG-urilor şi mişcării de opoziţie a fost supusă unei represiuni permanente de mai multe luni.

Opozanta a fost arestată în septembrie, după ce a opus rezistenţă în mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina. Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa.

Citit 434 ori Ultima modificare Luni, 06 Septembrie 2021 19:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.