Statele Unite, între „11 Septembrie” și retragerea din Afganistan

Statele Unite, între „11 Septembrie” și retragerea din Afganistan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele SUA, Joe Biden, a apărat, sâmbătă, 11 septembrie 2021, decizia sa de a retrage trupele americane din Afganistan, în marja ceremoniilor organizate pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie, afirmând că Statele Unite nu pot "invada" toate ţările în care se află Al Qaida, notează AFP.

"Al Qaida ar putea reveni? Da, dar vă spun, s-au întors deja în alte locuri", le-a spus el jurnaliştilor la Shanksville, în Pennsylvania, unde s-a prăbuşit în urmă cu 20 de ani unul dintre cele patru avioane deturnate de jihadiştii din Al Qaida.

"Care este strategia? Trebuie să invadăm toate locurile unde se află Al Qaida şi să lăsăm acolo trupele noastre? Să fim serioşi!", a adăugat Joe Biden.

Preşedintele Statelor Unite, foarte criticat pentru retragerea haotică din Afganistan la 31 august, a repetat că încercarea de a unifica afganii a fost o eroare.

Joe Biden consideră că americanii şi-au îndeplinit misiunea prin uciderea lui Osama bin Laden, fondatorul Al Qaida, şi prin neutralizarea reţelei jihadiste din baza sa afgană. Intervenţia americană în Afganistan a fost lansată după atentatele de la 11 septembrie şi, în cele din urmă, au antrenat Statele Unite în cel mai lung război din istoria lor.

Donald Trump l-a criticat sâmbătă extrem de aspru pe succesorul său democrat, încălcând atmosfera de unitate naţională din jurul ceremoniilor organizate sâmbătă. El a denunţat "incompetenţa" lui Joe Biden şi a deplâns "oribila" retragere din Afganistan.

Joe Biden trece prin momente politice dificile după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, la 15 august, şi după evacuarea în grabă a peste 120.000 de persoane din Afganistan, într-o operaţiune militară organizată de armata americană. Însă el a spus că nu este îngrijorat de scăderea popularităţii sale. "Sunt băiat mare. Fac această treabă de mult timp", a spus preşedintele Statelor Unite, în vârstă de 77 de ani, veteran al politicii americane.

Tot sâmbătă, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a făcut public primul document legat de investigaţia sa asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA şi de acuzaţiile privind sprijinul guvernului Arabiei Saudite pentru atacatori, în urma unui ordin executiv al preşedintelui Joe Biden. Rudele victimelor i-au cerut lui Biden să nu participe la evenimentele comemorative de sâmbătă, când s-au împlinit 20 de ani de la atentate, dacă nu va declasifica documente despre care susţin că vor arăta sprijinul autorităţilor saudite pentru atacuri. Documentul de 16 pagini, parţial editat, făcut public de FBI arată contacte între atacatorii care au deturnat avioanele şi complici saudiţi, dar nu şi dovezi privind o eventuală implicare a guvernului de la Riad în atacuri, care au făcut aproape 3.000 de morţi. Cincisprezece dintre cei 19 atacatori erau din Arabia Saudită. O comisie a guvernului american nu a găsit dovezi că Arabia Saudită a finanţat direct Al-Qaida, grupul protejat de talibani în Afganistan la acel moment. Comisia a lăsat fără răspuns întrebarea dacă oficiali saudiţi ar fi făcut totuşi individual asta. Familiile a circa 2.500 dintre victime şi peste 20.000 de persoane care au fost rănite, firme şi diverşi asiguratori au dat în judecată Arabia Saudită şi au cerut despăgubiri de miliarde de dolari.

Citit 326 ori Ultima modificare Duminică, 12 Septembrie 2021 20:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.