Comisia Europeană vrea revizuirea cadrului de guvernanță economică

Comisia Europeană vrea revizuirea cadrului de guvernanță economică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană va relansa în următoarele săptămâni dezbaterea privind revizuirea guvernanţei economice. Obiectivul este să se ajungă la un consens cu privire la calea de urmat, cu suficient timp înainte de 2023, când Bruxelles-ul prevede relansarea Pactului de stabilitate, dezactivat temporar la începutul crizei sanitare şi care limitează deficitele publice la 3 la sută şi datoria la 60 la sută din Produsul Intern Brut (PIB).

Scăderea activităţii, combinată cu cheltuielile guvernamentale pentru protejarea întreprinderilor şi a locurilor de muncă, a dus la deficite mari. Rata datoriei publice a celor 19 ţări care împart moneda unică a atins pentru prima dată pragul simbolic de 100 la sută din PIB în 2020, faţă de 86 la sută în 2019, scrie AFP.

Şocul a lovit mult mai puternic ţările din sud, cele mai îndatorate, care trăiesc mai mult din serviciile legate de turism, primele victime ale restricţiilor sanitare.

''Trebuie să reflectăm şi asupra modului în care criza a afectat situaţia economiei noastre, de la datoriile mai mari la impactul inegal asupra diferitelor sectoare, precum şi la noi moduri de lucru'', a subliniat von der Leyen.

Citit 423 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Septembrie 2021 22:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.