Franța, furioasă după ce a pierdut „contractul secolului”

Franța, furioasă după ce a pierdut „contractul secolului”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană "nu a fost informată" despre pactul de securitate pentru zona indo-pacifică încheiat între SUA, Marea Britanie și Australia şi "va analiza repercusiunile acestuia", a declarat un purtător de cuvânt de la Bruxelles, transmite AFP.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, urma să prezinte joi după-amiază strategia UE pentru regiunea indo-pacifică.

Conform purtătorului său de cuvânt, "va fi realizată o analiză a situaţiei şi a repercusiunilor acestei alianţe, iar viitoarea reuniune a miniştrilor de Externe din UE, prevăzută la 18 octombrie la Luxemburg, oferă o oportunitate pentru o discuţie cu privire la această alianţă".

Prima consecinţă a pactului AUKUS este ruperea de către Australia a unui important contract pentru furnizarea de submarine convenţionale din Franţa, în favoarea submarinelor nucleare concepute cu ajutorul SUA şi al Marii Britanii. Parisul şi-a manifestat nemulţumirea şi a adus acuzaţii serioase împotriva preşedintelui american Joe Biden. "Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate", s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. Preşedintele "Biden a luat o decizie brutală", a adăugat el.

Citit 522 ori Ultima modificare Joi, 16 Septembrie 2021 20:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.