Criza submarinelor, pe agenda ONU. Statele UE sprijină Franța, în conflictul diplomatic cu SUA

Criza submarinelor, pe agenda ONU. Statele UE sprijină Franța, în conflictul diplomatic cu SUA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Criza diplomatică fără precedent dintre SUA şi Franţa s-a făcut simţită pe culoarele Adunării Generale a ONU, chiar dacă preşedintele american Joe Biden părea să urmărească o calmare, prin redeschiderea frontierelor cu Europa, comenta marţi France Presse, într-o amplă sinteză.

Preşedintele american a sosit luni la New York, decis să pună accentul pe lupta împotriva epidemiei de COVID-19 şi încălzirii globale sau pe confruntarea cu China, în raport cu care - potrivit consilierilor săi - el "nu crede în noţiunea unui Război rece".

Dar mesajul său este umbrit de anunţul din 15 septembrie cu privire la un pact de securitate încheiat cu Australia şi Marea Britanie pentru a contracara China, supranumit AUKUS. Acest nou parteneriat a provocat o furtună transatlantică, pentru că s-a făcut în spatele francezilor, care au pierdut astfel un imens contract pentru submarine, comandate de Canberra.

Într-o încercare de a calma tensiunea, într-o săptămână ce va fi marcată de multiple întâlniri la New York, Casa Albă a anunţat redeschiderea frontierelor SUA pentru călătorii vaccinaţi împotriva COVID-19, o cerere recurentă a aliaţilor europeni. Deşi decizia a fost luată pe baze sanitare, soluţia găsită a fost şi rezultatul diplomaţiei, a completat un înalt responsabil american, sugerând că momentul nu a fost lipsit de legătură cu criza transatlantică. Antony Blinken a abordat, de asemenea, această problemă, dragă francezilor, în cadrul unei întâlniri de vineri cu ambasadorul Franţei la Washington, Philippe Etienne.

Londra şi Washingtonul au încercat deja în weekend să-l împace pe aliatul francez, notează AFP. "Dragostea noastră pentru Franța este neclintită", a declarat premierul britanic, Boris Johnson, în avionul care îl ducea la New York.

Dar aceste cuvinte "dulci" nu au fost de natură să calmeze iritarea şefului diplomaţiei franceze, care a calificat Londra "a cincea roată la căruţă", potrivit AFP.

Parisul nu pare uşor de împăcat. Într-un gest inedit, guvernul francez şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia pentru consultări, denunţând "o lovitură de cuţit în spate", o "minciună" şi o "ruptură majoră de încredere".

Franţa a primit luni sprijinul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al şefului Consiliului European, Charles Michel. Dacă Ursula von der Leyen a considerat "inacceptabil" modul în care a fost "tratată" Franţa, Charles Michel a denunţat "lipsa de loialitate" a SUA şi a pledat pentru consolidarea "capacităţii de acţiune" a UE pe scena internaţională.

Miniştrii de Externe ai statelor membre ale UE "şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa", precum şi "sprijinul clar", a declarat presei luni seară şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a condus discuţiile.

Parisul doreşte ca problema să cântărească în redefinirea în curs a conceptului strategic al NATO şi asupra unei forme de autonomie strategică cu care ar dori ca UE să se înzestreze.

Citit 515 ori Ultima modificare Marți, 21 Septembrie 2021 21:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.