Președinția franceză a UE va susține reforma sistemului european de azil

Președinția franceză a UE va susține reforma sistemului european de azil
Migrația, temă-cheie pe agenda viitorului Consiliu UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat miercuri că Parisul va susţine o reformă a sistemului de azil în Uniunea Europeană, care divizează cele 27 de state membre, atunci când va prelua, în ianuarie, preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în special în privinţa chestiunii armonizării cererii de azil, relatează AFP.

Cererea de azil, aflată în centrul noului Pact privind migraţia şi azilul, propus de Comisia Europeană în septembrie 2020, este un "subiect european", a declarat Darmanin la RMC/BFMTV. Atunci când "vom prezida UE trebuie să spunem: <o singură cerere de azil pentru toată Europa>", a afirmat el.

Întrebat dacă Franţa va încerca să obţină votarea acestei măsuri, ministrul de Interne a răspuns: "Lucrăm la asta. Vom vedea ce va spune şi noul guvern german". După alegerile legislative de duminică, Germania va avea un nou executiv, a cărui formare ar putea dura câteva luni.

"Acesta trebuie să fie obiectivul de atins, iar energia tuturor trebuie să se îndrepte spre asta: când ajungi în Europa, când faci o cerere în Italia sau în Spania sau în Malta sau în Franţa, ea trebuie să fie valabilă pentru toată lumea. Şi vom face schimb de informaţii", a adăugat el.

Prin ampla sa reformă a sistemului european de azil, Comisia Europeană vrea în special să pună capăt aşa-numitului Regulament Dublin, care, printre altele, acordă responsabilitatea de a administra dosarul unui solicitant de azil primei ţări în care acesta a intrat în UE.

Însă, de câţiva ani, Franţa se confruntă, conform unei formule a guvernului, cu "mişcări secundare": persoane care au cerut deja azil într-o primă ţară, unde le-a fost respinsă solicitarea, vin apoi să îşi încerce norocul în Hexagon.

Aceste mişcări au contribuit la plasarea Franţei la egalitate cu Germania în privinţa numărului de solicitări de azil începând cu 2019.

Poziţia Franţei faţă de noul Pact aflat în discuţie este neschimbată: în septembrie 2020, când Bruxellesul şi-a prezentat planul de reformă, Gérald Darmanin a făcut deja apel la o mai mare "solidaritate europeană" în privinţa gestionării cererilor de azil, precum şi a expulzărilor.

Citit 365 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Septembrie 2021 19:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.