Susținere pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană

Susținere pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi că sprijină aderarea Serbiei la Uniunea Europeană (UE) şi că doreşte să vadă progrese în negocierile cu Belgradul, dar a subliniat că acesta trebuie să îşi respecte promisiunile referitoare la reforme, relatează Reuters.

În timpul unei vizite în Serbia, Ursula von der Leyen a spus că este îngrijorată de situaţia tensionată de la frontiera cu Kosovo şi le-a cerut ambelor ţări să-şi intensifice eforturile pentru dialog în vederea reconcilierii. ''Sunt o susţinătoare fermă a aducerii Serbiei în interiorul Uniunii Europene. Noi susţinem ambiţia Serbiei de a deschide cât mai curând posibil noi capitole de negociere'', a spus şefa executivului UE.

Situaţia la frontiera sârbo-kosovară s-a tensionat după ce guvernul de la Priștina a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare. Şoferilor din Kosovo li s-a cerut să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa.

Belgradul nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo şi consideră decizia autorităţilor de la Priștina privind plăcuţele de înmatriculare auto drept un act care presupune statutul de stat suveran.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008. Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Citit 404 ori Ultima modificare Joi, 30 Septembrie 2021 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.