Aderarea Ucrainei la NATO, „linie roșie” pentru Rusia

Aderarea Ucrainei la NATO, „linie roșie” pentru Rusia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, la două zile după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, în cadrul turneului său în regiunea Mării Negre, şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, încurajând totodată aspiraţiile de aderare la NATO ale acestei ţări, relatează Reuters.

Vizita efectuată marţi de ministrul american al Apărării la Kiev în cadrul căreia a declarat că nicio ţară terţă nu se poate opune dorinţei Ucrainei de a se integra în Alianţa Nord-Atlantică deschide de fapt calea unei astfel de aderări, a afirmat preşedintele rus.

"O aderare oficială (a Ucrainei) la NATO s-ar putea să nu aibă loc, dar dezvoltarea militară a teritoriului său este deja în curs de desfăşurare", a declarat preşedintele rus, avertizând că "aceasta reprezintă într-adevăr o ameninţare pentru Rusia".

Mai mult, şeful statului rus a declarat că ţările NATO, sub pretextul unor centre de antrenament, pot desfăşura rachete pe teritoriul Ucrainei.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, urmată de începerea conflictului din Donbas, SUA sunt cel mai puternic susţinător al Kievului.

Șeful Pentagonului a acuzat Moscova de "obstrucţionarea unei rezolvări paşnice" a conflictului din estul Ucrainei. Kremlinul nu încetează să repete că eventuala aderare a Ucrainei - care are legături strânse cu Rusia încă din cele mai vechi timpuri - la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ar constitui o "linie roşie" pentru Moscova.

Citit 642 ori Ultima modificare Vineri, 22 Octombrie 2021 17:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.