Soluție de compromis în criza gazelor din Republica Moldova

Soluție de compromis în criza gazelor din Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Odată cu semnarea noului contract între societatea pe acţiuni "Moldovagaz" şi compania rusă Gazprom, criza gazelor a fost depăşită, iar Republica Moldova va continua să primească gaze ruseşti la un preţ pe care îl consideră acceptabil, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un amplu interviu apărut luni în ziarul rusesc Kommersant, în care s-a exprimat şi asupra stadiului actual al relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova.

Revine guvernului de la Chişinău să decidă dacă mai este necesară extinderea în continuare a stării de urgenţă în domeniul energetic şi pentru ce perioadă, a menţionat ea, salutând semnarea noului contract.

După mai multe zile de negocieri tensionate, Republica Moldova va avea gaze şi după 1 noiembrie, "în condiţii pe care Chişinăul le va putea îndeplini", potrivit acesteia. "Tarifele vor creşte, dar această creştere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la preţurile de pe piaţă la ora actuală", a spus Maia Sandu, subliniind că "problema" majoră la negocierile cu Gazprom a vizat preţul gazelor, precum şi datoriile societăţii Moldovagaz, care vor fi evaluate în cadrul unui audit, după care vor urma discuţii privind restructurarea lor.

Întrebată despre discrepanţa preţului la gaze anunţat de vicepremierul Andrei Spînu (450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze) şi cel anunţat de agenţia rusă de stat TASS (500-600 de dolari), preşedinta Maia Sandu a spus că "persoana care a semnat contractul cunoaşte mai bine care este preţul", transmite postul de radio Europa Liberă.

Citit 459 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 19:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.