Proiecte comune de infrastructură energetică în Uniunea Europeană

Proiecte comune de infrastructură energetică în Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Comisia Europeană a adoptat vineri cea de-a cincea listă a Proiectelor de Interes Comun în domeniul infrastructurii energetice transeuropene, listă pe care se află şi mai multe proiecte din România, în special cea de-a doua fază a proiectului BRUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Lista include 98 de proiecte: 67 proiecte în domeniul transportului şi stocării de energie electrică, 20 de proiecte în domeniul gazelor naturale, şase proiecte privind CO2 şi cinci proiecte privind reţelele inteligente. Toate proiectele fac obiectul unor proceduri simplificate de autorizare și finanțare prin CEF.

În domeniul gazelor naturale, printre proiectele care au legătură cu România şi care sunt incluse pe cea de-a cincea listă a proiectelor de interes comun sunt: Depozitul subteran de gaze Depomureş, Depozitul subteran de gaze Bilciureşti şi Coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) - Faza II: extinderea capacităţii de transport în Romania de la Recaş la Horia spre Ungaria; amplificarea celor trei staţii de comprimare (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa); conducta Ţărmul Marii Negre - Podişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră şi asigurarea posibilităţii fizice de curgere bidirecţională permanentă între România şi Ungaria, prin construirea unei staţii de comprimare la Csanadpalota (Ungaria).

În ceea ce priveşte România, pe listă mai este inclus Clusterul România - Serbia, cunoscut şi sub denumirea "Mid Continental East Corridor", care include o serie de proiecte de interes comun în domeniul interconectării rețelelor electrice.

Citit 455 ori Ultima modificare Duminică, 21 Noiembrie 2021 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.