După negocierile cu Putin, Joe Biden se consultă cu aliaţii europeni

După negocierile cu Putin, Joe Biden se consultă cu aliaţii europeni
Situația din Ucraina rămâne pe muchie de cuțit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele american Joe Biden a avut o videoconferinţă cu principalii săi aliaţi europeni, în urma discuţiei neconcludente purtate marţi cu liderul rus Vladimir Putin, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, citat de agenţia de presă dpa.

Biden a vorbit marţi seara târziu cu cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson. În timpul videoconferinţei, liderii europeni au reiterat ''sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei'', a spus Seibert. Toţi participanţii au accentuat ''nevoia ca Rusia să reducă tensiunile şi să caute o soluţie diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk'', a adăugat purtătorul de cuvânt german.

Biden şi Putin au avut marţi o discuţie online de aproape două ore consacrată situaţiei din estul Ucrainei. Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina.

"Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni faţă de escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri puternice, economice şi de altă natură, în cazul unei escaladări militare", menţionează Casa Albă.

Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea şi revenirea la diplomaţie.

"Cred că această situaţie nu ne mulţumeşte nici pe noi, nici pe americani'', a declarat Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus, potrivit agenţiei de presă Interfax. Relaţiile actuale dintre cele două puteri mondiale sunt un motiv de îngrijorare, a adăugat Uşakov, în pofida faptului că Washingtonul şi Moscova se declară dispuse să lucreze împreună pentru reducerea tensiunilor.

În ultimele săptămâni, SUA au acuzat Rusia că desfăşoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, în Occident fiind exprimate tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă.

De partea cealaltă, Moscova respinge criticile occidentale şi acuză Ucraina că a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

SUA, acuzate că au decis singure, fără să-şi consulte aliaţii, retragerea trupelor din Afganistan şi că gestionează unele dosare internaţionale fără să-şi consulte prea mult partenerii, insistă acum puternic asupra unei coordonări strânse cu europenii şi ucrainenii, notează AFP.

Speranţa preşedintelui american de a stabili o relaţie "stabilă" şi "previzibilă" cu Rusia, exprimată în iunie, în cursul unui summit cu prezenţă fizică între cei doi lideri, la Geneva, pare să fi eşuat, cel puţin pentru moment.

Citit 384 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Decembrie 2021 18:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.