Juan Guaido, reconfirmat de către Opoziție președinte interimar al Venezuelei

Juan Guaido, reconfirmat de către Opoziție președinte interimar al Venezuelei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei în încercarea de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro, a fost confirmat în acest post pentru încă un an, în noaptea de luni spre marţi, de Adunarea Naţională aleasă în 2015, însă lipsită de puteri, informează marţi AFP.

Pe atunci preşedinte al Parlamentului, Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar în 2019, în timp ce comunitatea internaţională nu recunoştea realegerea în 2018 a lui Maduro, în urma unui scrutin boicotat şi calificat de opoziţie drept "fraudat".

Controlată de opoziţie, această Adunare Naţională, aleasă în 2015 şi ale cărei mandate parlamentare s-au încheiat oficial în ianuarie 2021, a fost deposedată de putere în 2017, odată cu alegerea unei Adunări Constituante favorabilă lui Maduro. Opoziţia a boicotat de asemenea alegerile legislative din 2020, în urma cărora puterea şi-a reimpus controlul asupra Adunării Naţionale.

Datorită comunităţii internaţionale, guvernul interimar controlează mari bunuri şi proprietăţi venezuelene în străinătate, însă Guaido nu are nicio putere în ţara sa.

După numeroase critici cu privire la gestionare, opozanţii au reformat un pic atribuţiile "guvernului interimar", suprimând posturi şi promiţând un mai bun control asupra fondurilor.

Citit 366 ori Ultima modificare Marți, 04 Ianuarie 2022 16:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.