Putin și Macron, cinci ore de negocieri pe tema garanțiilor de securitate

Putin și Macron, cinci ore de negocieri pe tema garanțiilor de securitate
Întâlnire între patru ochi la Moscova
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări marţi că, la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus, Vladimir Putin i-a promis ''că nu va mai exista o degradare sau o escaladare'' în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina, transmite AFP. Întâlnirea tete-a-tete a durat nu mai puțin de cinci ore.

''Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (...) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea'', le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev, unde urma să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o desfăşurare masivă de militari ruşi la frontierele sale.

Președintele Macron a mai declarat, în cursul zilei de luni, că i-a propus omologului rus Vladimir Putin "construirea de garanţii de securitate concrete" pentru toate statele implicate în criza ucraineană. "Preşedintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a mă angaja în această logică şi de dorinţa sa de a menţine stabilitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat preşedintele Macron, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu președintele Putin, în care a menţionat "termeni de convergenţă" între Rusia şi Franţa, fără a da detalii.

La rândul său, liderul de la Kremlin a dat asigurări că ”este gata să facă totul pentru a se ajunge la compromisuri şi pentru a se evita o escaladare militară a conflictului ruso-occidental” din jurul Ucrainei. Putin a dat asigurări că nici el, nici preşedintele Macron nu vor un război Rusia-NATO, care "nu ar avea niciun câştigător". "Trebuie găsită o soluţie pentru a ieşi din această situaţie", a spus preşedintele Putin. Preşedintele rus a declarat că unele dintre ideile omologului său francez vizând dezamorsarea crizei pot face posibilă realizarea de progrese, deşi a considerat că este prematur să le expună public.

În ciuda optimismului afișat de președintele Macron, Kremlinul a transmis, marți, că afirmațiile făcute de partea franceză conform cărora Moscova nu va mai face noi manevre militare ”nu sunt corecte”. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia şi Franţa nu au putut ajunge încă la un acord privind reducerea tensiunilor din jurul Ucrainei, dar că este nevoie de detensionare şi că întâlnirea a pus bazele unor discuţii viitoare pe acest subiect.

Macron este liderul occidental de rangul cel mai înalt care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a început masarea de trupe la frontiera cu Ucraina.

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a anunţat că aşteaptă cu interes mesajul pe care preşedintele francez urma să îl aducă marți de la Moscova, transmite EFE. ''Însă am spus-o de multe ori, inclusiv ieri: suntem deschişi la dialog, suntem constructivi, căutăm o soluţie diplomatică, dar nu vom încălca propriile <linii roşii> şi nimeni nu ne poate obliga să le încălcăm'', a insistat şeful diplomaţiei ucrainene.

Citit 439 ori Ultima modificare Marți, 08 Februarie 2022 16:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.