Germania, Franța și Polonia, în „linia întâi” a negocierilor cu Rusia

Germania, Franța și Polonia, în „linia întâi” a negocierilor cu Rusia
Maraton diplomatic european
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Germania, Franţa şi Polonia sunt "unite" în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care i-a primit marţi seară la Berlin pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre criza ucraineană, relatează AFP.

Menţinerea păcii trebuie să aibă loc „prin diplomaţie şi mesaje clare, precum şi prin voinţa comună de a acţiona împreună”, a declarat cancelarul german, în cadrul unei conferinţe de presă, înaintea unui dineu de lucru cu preşedinţii francez şi polonez.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat că este posibil să se evite o nouă escaladare în conflictul dintre Rusia și Occident privind Ucraina şi că europenii, prin eforturile lor comune, ar trebui să reuşească „să evite războiul”.

Președinții Franței și Poloniei i s-au alăturat cancelarului german la Berlin, după câteva zile de reuniuni internaționale ale celor trei lideri. Scholz a fost primit luni la Washington pentru prima dată de președintele Joe Biden, ei etalând o „singură voce” americano-germană privind condamnarea agresiunilor Rusiei, dar nu și în cazul menționării explicite a gazoductului Nord Stream 2 pe lista de sancțiuni.

Macron s-a aflat la Moscova și la Kiev, în încercarea de a găsi o soluție de evitare a unui conflict, propunându-i lui Vladimir Putin „garanții concrete de securitate”. În plus, de la Kiev, președinte Macron a spus că punerea în aplicare a acordului de la Minsk reprezintă singura modalitate de a obţine pacea şi de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei.

Duda a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, unde a fost primit de președintele chinez Xi Jinping, iar apoi a avut întâlniri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Desfășurarea de trupe rusești la granița cu Ucraina este foarte îngrijorătoare, iar evaluarea noastră a situației de aici este foarte asemănătoare. La fel ca și atitudinea noastră că o nouă încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei este inacceptabilă și ar avea consecințe de anvergură, din punct de vedere politic, economic și, cu siguranță, geostrategic", a spus Scholz, după discuțiile cu Duda și Macron.

De altfel, liderii Franţei, Germaniei şi Poloniei şi-au exprimat sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei, potrivit unei declaraţii emise marţi seară de preşedinţia franceză a Consiliului UE. Întâlnirea din capitala Germaniei a ilustrat și mai mult unitatea europeană asupra unei "abordări angajate şi exigente" faţă de Rusia, a mai spus preşedinţia franceză a Consiliului UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut discuții de securitate cu Moscova pentru a sublinia inviolabilitatea frontierelor Europei. Acesta încearcă să revigoreze discuțiile de pace din ”Formatul Normandia”, menite să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, în care au murit peste 14.000 de persoane. Liderii din „Formatul Normandia” s-au întâlnit ultima dată, la Paris, în 2019. Cu toate acestea, trimișii celor patru țări implicate în aceste discuții diplomatice (Franța, Germania, Rusia și Ucraina) urmează să se întâlnească joi la Berlin.

Germania, Franța și Polonia joacă roluri importante în discuțiile despre securitatea europeană. Germania deține președinția G7, Franța pe cea a Consiliului Uniunii Europene, iar Polonia asigură președinția în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Citit 521 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Februarie 2022 18:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.