Erdogan vrea schimbarea numelui internațional al Turciei

Erdogan vrea schimbarea numelui internațional al Turciei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Spuneţi Türkiye", repetă un anunţ pe reţelele sociale pentru a impune schimbarea numelui internaţional al Turciei, care până acum în limba engleză figura drept "Turkey". Noul nume în limba turcă evită confuzii enervante, căci "turkey" în engleză mai înseamnă şi "curcan", aminteşte EFE.

Republica Turcia, "Turkei" în germană, "Turquie" în franceză sau "Turkey" în engleză, a apărut pe cenuşa Imperiului Otoman, în 1923.

Aproape un secol mai târziu, preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, a decis că numele internaţional al ţării sale va fi exclusiv versiunea în limba turcă: "Türkiye".

Potrivit unui decret prezidenţial din 3 decembrie 2021, Türkiye "reprezintă şi exprimă cel mai bine cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce".

Guvernul islamist turc intenţionează să informeze Naţiunile Unite în următoarele săptămâni cu privire la schimbarea numelui internaţional al ţării, pentru a oficializa această decizie.

Prin schimbarea numelui țării, guvernul turc speră, printre altele, să pună capăt confuziilor şi glumelor legate de traducerea ”curcan” a numelui ţării din limba engleză. Glumele, ironiile şi atacurile xenofobe la adresa Turciei au de multe ori la bază aceste comparaţii cu sus-numita pasăre, originară din America.

Guvernul turc mai dorește să folosească subiectul noii denumiri a ţării pentru propaganda internă, îndreptată îndeosebi către cercurile mai naţionaliste. Totuşi, cu o inflaţie galopantă - cu o rată interanuală de aproape 50 la sută în ianuarie - demersul a avut, cel puţin deocamdată, un impact redus.

Citit 606 ori Ultima modificare Luni, 21 Februarie 2022 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.