Solidaritate mondială împotriva Rusiei

Solidaritate mondială împotriva Rusiei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Protestatari din întreaga lume și-au arătat sâmbătă sprijinul pentru poporul ucrainean, într-o mare de steaguri și bannere albastre și galbene, și au cerut guvernelor să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, să pedepsească Rusia și să evite un conflict mai amplu, scrie Reuters.

O manifestație are loc la această oră și în București, cu sute de persoane în fața Ambasadei Ucrainei și a Ambasadei Rusiei.

Câteva sute de persoane au mărșăluit pe o ploaie torențială în Sydney scandând "Ucraina va învinge", în timp ce protestatarii din Tokyo au cerut ca Rusia să fie expulzată din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Mii de oameni au ieșit, de asemenea, în stradă în Europa, iar protestatarii - printre care mulți ucraineni care trăiesc în străinătate - din Londra, Nicosia, Berlin, Atena, Helsinki, Madrid și Milano s-au înfășurat în steaguri și au ținut pancarte cu "opriți războiul".

În capitala elvețiană Berna a avut loc un miting la care organizatorii au estimat că vor participa 20.000 de persoane. Steagul ucrainean a fluturat deasupra sediului consiliului municipal. Unii au cerut guvernului elvețian să ia măsuri mai dure împotriva Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, care a declarat că a ordonat "operațiunea militară specială" nu pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei și pentru a captura ceea ce Kremlinul consideră naționaliști periculoși.

La Istanbul, ucrainenii care locuiesc în Turcia au cântat imnul lor național și au ținut bannere cu imagini cu urme de mâini însângerate.

Sute de persoane au manifestat în piața din fața sediului Națiunilor Unite din Geneva, purtând pancarte precum "Faceți Ucraina membră a NATO acum" și "Spuneți nu lui Putin". "Sunt aici pentru că îmi este extrem de rușine pentru țara mea natală", a declarat Valery Bragar, un rus de origine, care a trăit în Elveția timp de 15 ani și este acum cetățean elvețian.

Protestele vin în urma altor demonstrații din întreaga lume din ultimele zile. În America Latină, protestatarii s-au alăturat vineri mitingurilor din Argentina, Brazilia, Mexic și Peru, scandând "Trăiască Ucraina".

Și în Rusia, militanții anti-război au sfidat avertismentele autorităților pentru a-și exprima furia. Joi, poliția a reținut peste 1.600 de protestatari ruși.

La Sydney, unii vorbitori au cerut guvernului să extindă sancțiunile împotriva Moscovei și să interzică cetățenilor ruși să viziteze Australia, în timp ce alții au cerut intervenția NATO. "Vreau mai multe sancțiuni economice împotriva Rusiei, vreau ajutor militar pentru Ucraina", a spus Katarina, o protestatară care și-a dat doar prenumele. "Vreau mai multe acțiuni, mai multe acțiuni concrete și mai puține cuvinte. Este prea târziu pentru diplomație în acest moment".

Câteva sute de protestatari ruși, ucraineni și japonezi s-au adunat în cartierul comercial aglomerat Shibuya din centrul Tokyo, mulți dintre ei cu copiii lor și cu steaguri ucrainene în mână, scandând "opriți războiul" și "opriți-l pe Putin" în japoneză și engleză.

"Vreau doar să spun: "Putin oprește asta, recapătă-ți sănătatea mintală"", a declarat Hiroshi Sawada, un muzician în vârstă de 58 de ani.

În India, o parte din furie a fost îndreptată către NATO și Occident. "Tipul de agresiune la care asistăm în Ucraina a fost impus de SUA prin NATO și, de asemenea, de forțele militare rusești care au intrat în Ucraina. Ambele sunt responsabile pentru această situație", a declarat Neha, activistă studențească, la un protest din New Delhi.

Cele mai grele lupte sunt în jurul Harkovului - Reuters

Cele mai grele lupte din Ucraina se desfășoară în prezent în jurul orașului Harkov, în nord-estul țării, potrivit unui oficial citat de agenția de presă Reuters.

Confruntările au continuat în mai multe orașe cheie pe parcursul zilei de sâmbătă, în timp ce trupele rusești continuă să se îndrepte spre capitală.

Se crede că cea mai mare parte a bătăliei pentru Kiev va avea loc în această seară sau mâine dimineață, deși lupte au apărut deja la periferia orașului.

Forțe britanice întăresc frontul estic al NATO

Nave ale Marinei Regale, trupe ale Armatei Britanice și avioane de luptă ale Forțelor Aeriene Regale au fost desfășurate pentru a consolida frontul estic al NATO, potrivit unei declarații de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării, anunță CNN.

„HMS Trent se află în estul Mediteranei, desfășurând exerciții NATO împreună cu elicoptere Merlin și cu avioane de patrulare maritimă RAF P8 Poseidon”, se arată în declarație.

HMS Diamond, un distrugător, se va alătura de la Portsmouth.

Tancuri și vehicule blindate „au sosit în Estonia din Germania, iar în zilele următoare vor sosi și alte echipamente și aproximativ 1.000 de soldați”, a adăugat ministerul.

Comunicatul a adăugat că avioanele de luptă Typhoon „care zboară de la bazele din Cipru și Marea Britanie patrulează acum spațiul aerian NATO deasupra României și Poloniei alături de aliații NATO, cu avioane de realimentare în aer Voyager în sprijin”.

„Alături de aliații noștri din NATO, aceste desfășurări constituie un factor de descurajare credibil pentru a opri agresiunea rusă care amenință suveranitatea teritorială a statelor membre”, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace.

Turcia nu confirmă închiderea Strâmtorii Bosfor

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Rusiei să înceteze imediat operaţiunea militară din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru un armistiţiu, dar Ankara nu a confirmat afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind închiderea Strâmtorii Bosfor.

Recep Tayyip Erdogan a discutat sâmbătă cu Volodimir Zelenski şi i-a dat asigurări că depune eforturi pentru lansarea negocierilor în sensul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina. ”Depunem toate eforturile pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Le Monde.

De asemenea, Recep Erdogan a denunţat apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, adresat militarilor ucraineni, de a înlătura Administraţia de la Kiev.

Volodimir Zelenski a cerut Turciei să închidă tranzitul navelor militare prin Strâmtoarea Bosfor, între Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zelenski a mulţumit Turciei pentru acceptarea cererii.

Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Çavusoglu, a declarat sâmbătă, conform postului turc T24, că Ankara va implementa "în totalitate Convenţia Montreux" în această perioadă "critică" şi că "analizează" cererea Ucrainei. Şeful diplomaţiei turce a declarat că situaţia actuală nu este definită formal, în documente internaţionale, ca fiind "război", deşi practic acest lucru se întâmplă, dar a explicat că prevederile stricte ale Convenţiei Montreux privind blocarea Strâmtorii Bosfor se aplică doar în caz de situaţie de "război" definită prin documente internaţionale.

El a argumentat că nici măcar NATO nu a catalogat actuala situaţie ca fiind "război" în documentele oficiale.

În plus, Mevlüt Çavusoglu a explicat că, oricum, şi în cazul blocării Strâmtorii Bosfor, Rusia, care este stat riveran al Mării Negre, ar avea dreptul să îşi returneze navele militare la propriile baze.

La rândul său, Rusia a anunţat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că nu a fost informată despre nicio închidere a Strâmtorii Bosfor de către Turcia.

Rusia blochează accesul la Twitter

După ce a restricționat accesul la Facebook, Rusia blochează și accesul utilizatorilor la Twitter. Aceasta, după ce pe rețelele sociale s-au viralizat înregistrări video și fotografii cu suferințele pe care le-a provocat invazia rusă în Ucraina.

Anunțul privind blocarea rețelei sociale în Rusia a venit de la compania de conectivitate la internet NetBlocks, potrivit BBC.

Ungaria, Italia, Franța și Cipru s-au răzgândit și susțin scoaterea Rusiei din SWIFT

Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, anunță autoritățile de la Kiev, care au purtat discuții cu țările europene, relatează Digi 24.

Acordul Ciprului era considerat important, deoarece Ciprul este o destinație majoră a investițiilor rusești. Premierul Poloniei a declarat sâmbătă că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei.

Germania încă se împotrivește excluderii Rusiei, motivînd că „ar avea efecte masive asupra transferurilor de plăţi în Germania”.

Interdicție de circulație în Kiev, din această seară

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunţat sâmbătă o înăsprire a interdicţiei de circulaţie din cauza invaziei ruseşti, avertizând că oricine se află pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat ca un inamic, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Impusă la Kiev joi, după începerea ofensivei ruseşti, această măsură dura până acum de la ora 22.00 la 7.00.

De asemenea, Kliciko a anunţat, într-un mesaj separat pe Telegram, că metroul din capitală a fost transformat în loc refugiu pentru locuitori şi că nu va mai asigura, deocamdată, serviciul de transport.

Fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin se opune invaziei din Ucraina

Fiica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a postat un mesaj împotriva războiului pe contul său de Instagram, scrie Business Insider. Ulterior, postarea Elizavetei Peskova a fost ștearsă, dar între timp fuseseră distribuite capturi de ecran cu mesajul „Nu, războiului!”

Este același mesaj pe care l-au scandat și protestatarii ruși care au ieșit în stradă pentru a manifesta contra agresiunii din Ucraina.

Postarea ei vine ca o sfidare a declarațiilor transmise de tatăl ei, Dmitri Peskov, prin care acesta a încercat în ultimele zile să justifice acțiunile Rusiei și a atacat în mod constant SUA și aliații săi.

Citit 1417 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.