UPDATE Centrala nucleară de la Zaporojie, operată sub amenințarea armelor, după ce armata rusă a preluat controlul reactoarelor

UPDATE Centrala nucleară de la Zaporojie, operată sub amenințarea armelor, după ce armata rusă a preluat controlul reactoarelor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

UPDATE. Conducerea companiei care deține centrala nucleară de la Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă, în noaptea de joi spre vineri, spune că personalul centralei lucrează acum sub amenințarea armelor, conform CNN.

Petro Kotin, șeful Energoatom, a transmis pe Telegram că forțele ruse „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul personalului și conducerea centralei nucleare”.

"Personalul stației lucrează acum sub amenințarea armelor invadatorilor”, a spus el, arătând că are o conexiune directă cu centrala. Potrivit acestuia, personalul centralei a fost primit dimineață la serviciu "pentru a-și îndeplini sarcinile”.

Petro Kotin a spus că fiecare dintre cele șase reactoare ale centralei are combustibil, în timp ce bazinele pre-reactor stochează combustibil nuclear uzat, produsul secundar iradiat al reactoarelor.

Kotin a spus că dacă instalațiile nucleare ar fi lovite de bombardamente, ar exista "un dezastru nuclear”.

În noaptea de joi spre vineri, forțele rusești au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, iar în urma luptelor a fost declanșat un incendiu. Acest atac a fost cel mai grav de la începutul ostilităților dintre Rusia și Ucraina asupra unui obiectiv nuclear. Un incident nuclear la această unitate ar putea avea un efect catastrofal pentru întreaga Europă.

”Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobâl!”, au avertizat autoritățile ucrainene.

Cu câteva ore înainte de incendiu, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară. "Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporojie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea", a afirmat el.

În urma atacului, a existat riscul ca incendiul să scape de sub control după ce echipele de intervenție au fost atacate, la rândul lor, de trupele ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl.

Dată fiind gravitatea situației, preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporojie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut vineri încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporojie, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav.

În cele din urmă, echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie, a transmis vineri AFP.

Purtătorul de cuvânt al centralei din Zaporojie a anunțat că luptele au încetat în apropierea centralei electrice, incendiul a fost stins, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale.

Pe de altă parte, acest atac, de o gravitate fără precedent, a alertat comunitatea internațională. După consultări diplomatice, premierul britanic Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.


UPDATE. Reacția NATO după ce Rusia a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie. Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că atacul Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie demonstrează cât de important este ca acest război să fie oprit. El a subliniat încă o dată că NATO nu e parte a conflictului și nu caută război. La rândul său, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că alianța e defensivă, dar că dacă va fi nevoie ”fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat”. 

"Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit și rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuința acestui război și că este important să i se pună capăt, că Rusia trebuie să-și retragă trupele și să se angajeze cu bună credință pe calea diplomației.

Furnizăm sprijin Ucrainei, dar în același timp NATO este o alianță defensivă. Nu căutăm să intrăm în război cu Rusia, dar trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere privind angajamentul nostru de a ne proteja aliații. De aceea am suplimentat prezența forțelor NATO în estul alianței. Această desfășurare este defensivă", a spus Jens Stoltenberg.

Declarațiile au fost făcute înainte de Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene care se întâlnește într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Portavionul nuclear Charles de Gaulle, trimis să protejeze România! Detalii


UPDATE. Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale, relatează Reuters. "Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei", au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.

Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că au reuşit să stingă incendiul la ora locală 6,20


La un pas de catastrofă! Centrala nucleară de la Zaporijie, bombardată de ruși! Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forțele ruse au tras asupra uzinei, informează AFP şi Reuters, care citează Ria. Acest atac a fost cel mai grav de la începutul ostilităților dintre Rusia și Ucraina asupra unui obiectiv nuclear.

Centrala nucleară de la Zaporijie este cea mai mare de acest fel din Europa, iar un incident nuclear la această unitate ar putea avea un efect catastrofal pentru întreaga Europă.

”Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobâl!”, au avertizat autoritățile ruse.

Cu câteva ore înainte de incendiu, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară."Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea", a afirmat el.

Primarul a informat că sunt victime, dar că nu putea fi cuantificate la momentul respectiv, date fiind circumstanţele. El a indicat că "o coloană de vehicule inamice" se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.

În urma atacului, a existat riscul ca incendiul să scape de sub control după ce echipele de intervenție au fost atacate, la rândul lor, de trupele ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl.

Dată fiind gravitatea situației, preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut vineri încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav.

În cele din urmă, echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP. Purtătorul de cuvânt al centralei din Zaporojie a anunțat că luptele au încetat în apropierea centralei electrice, incendiul a fost stins, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale.

Pe de altă parte, acest atac, de o gravitate fără precedent, a alertat comunitatea internațională.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat vineri într-o declarație „acțiunile iresponsabile” ale președintelui rus Vladimir Putin, care pot „amenința direct securitatea întregii Europe”, după bombardarea unei centrale nucleare de către forțele ruse în Ucraina, notează AFP. După consultări diplomatice, Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU „în următoarele ore”.

Citit 3534 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2022 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.