Rusia ameninţă din nou că nu va mai furniza gaze Europei decât pe ruble

Rusia ameninţă din nou că nu va mai furniza gaze Europei decât pe ruble
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează EFE şi TASS. "Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările "neprietenoase", între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble. Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica "actelor de caritate”. Un astfel de comportament, potrivit lui Peskov, "nu este nici posibil, nici convenabil", pentru că Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.

La 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.

Citit 623 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2022 18:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.