Statele Unite vând Bulgariei avioane de luptă F-16

Statele Unite vând Bulgariei avioane de luptă F-16
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Executivul american a anunţat luni că a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă F-16 către Bulgaria, pentru a întări securitatea acestui membru NATO, pe fondul războiului iniţiat de Rusia în Ucraina, transmite AFP.

Departamentul de Stat al SUA a declarat într-un comunicat că a notificat Congresul Statelor Unite despre intenţia de a vinde Bulgariei aceste avioane de vânătoare, precum şi muniţii, contra sumei de 1,67 miliarde de dolari.

Potrivit diplomaţiei SUA, vânzarea de F-16 va îmbunătăţi capacitatea Bulgariei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, permiţând forţelor aeriene bulgare să desfăşoare în mod regulat avioane de luptă moderne în regiunea Mării Negre.

Întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice face parte din strategia Washingtonului de a răspunde invaziei ruse în Ucraina.

Această vânzare ar putea relansa speculaţiile despre transferul în Ucraina al aeronavelor de luptă de fabricaţie sovietică pe care le deţine Bulgaria. Pentagonul pare însă să respingă această pistă.

Citit 480 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2022 16:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.