Embargou total și imediat pe importurile de gaz și petrol din Rusia

Embargou total și imediat pe importurile de gaz și petrol din Rusia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rezoluţia Parlamentului European (PE) care cere un embargou total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus a fost adoptată joi cu o majoritate largă de eurodeputaţi.

Rezoluţia privind concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2022, inclusiv privind ultimele evoluţii ale războiului împotriva Ucrainei şi sancţiunile UE împotriva Rusiei şi implementarea lor, elaborată de grupurile politice, a trecut cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă şi 19 abţineri, în aplauzele eurodeputaţilor.

O serie de amendamente care cereau ca formula "un embargou asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz cât de curând posibil" să fie înlocuită cu "un embargou total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz" a trecut şi ea la vot, cu 413 voturi pentru, 93 împotrivă şi 46 de abţineri.

Unul dintre aceste amendamente era semnat, printre alte zeci de eurodeputaţi, şi de românii Marian Jean Marinescu, Gheorghe Falcă, Eugen Tomac, Ramona Strugariu şi Traian Băsescu.

Eurodeputata Beata Szydlo, fost premier al Poloniei, a fost printre cei 93 de eurodeputaţi care au votat împotriva celor trei amendamente, care practic au dus la scoaterea din rezoluţie a formulei "cât de curând posibil" referitoare la importurile de gaz, care dilua acest apel al PE.

La votul pe amendamente s-au abţinut şi eurodeputatele din grupul S&D Maria Grapini şi Corina Creţu. Potrivit listei de vot, eurodeputaţii români nu s-au aflat însă pe lista abţinerilor sau a voturilor împotrivă la votul final asupra rezoluţiei.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a postat pe Facebook după vot că este "mândru că această rezoluţie pe care am cosemnat-o a fost adoptată cu un asemenea rezultat".

Rezoluţia prevede, la alineatul 15, un "apel la un embargou total şi imediat asupra importurilor din Rusia de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, renunţarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securităţii aprovizionării cu energie pe termen scurt".

De asemenea, cere textul rezoluţiei, ar trebui "să se stabilească un plan cuprinzător de acţiune pentru UE privind viitoare sancţiuni şi să se comunice clar liniile roşii şi paşii, măsură cu măsură, pentru a retrage sancţiunile în cazul în care Rusia face paşi pentru restabilirea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţionale şi îşi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei".

La alineatul 19, rezoluţia grupurilor politice din PE "subliniază că toate bunurile aparţinându-le oficialilor ruşi sau oligarhilor asociaţi cu regimul Putin, cât şi reprezentanţilor şi interpuşilor acestora, precum şi ale celor din Belarus legaţi de regimul Lukaşenko ar trebui confiscate" şi vizele UE ale deţinătorilor lor revocate, în cadrul unei "interdicţii complete şi imediate a paşapoartelor de aur, vizelor şi permiselor de şedere".

Iniţial, au existat semnale că rezoluţia, care are doar valoare de simbol, ar putea să nu treacă, din cauza opoziţiei eurodeputaţilor statelor membre dependente de gazul rusesc, dar în final PE a reuşit să dea o imagine de unitate.

Citit 412 ori Ultima modificare Joi, 07 Aprilie 2022 18:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.