Ucraina a dejucat un atac cibernetic rusesc asupra instalaţiilor electrice ale ţării

Ucraina a dejucat un atac cibernetic rusesc asupra instalaţiilor electrice ale ţării
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ucraina a dejucat un atac cibernetic al Rusiei ce viza una dintre cele mai mari instalaţii energetice ale sale, au anunţat responsabili ai acestei ţări, care se aşteaptă la o ofensivă militară majoră a Moscovei în est, informează miercuri AFP. Potrivit "pompierilor cibernetici" de la Computer Emergency Response Team (CERT) ucrainean, atacul a fost întreprins de Sandworm, un grup de piraţi informatici cu legături cu serviciile de informaţii ruse.

Atacul era menit să lase "milioane" de ucraineni fără electricitate şi urma să lovească în două valuri, a precizat marţi această agenţie guvernamentală. Un prim atac a avut loc în februarie, iar al doilea, dejucat, era prevăzut să aibă loc pe 8 aprilie.

Chiar dacă acest malware al grupului a reuşit să pătrundă în sistemul de gestionare al instalaţiei, el nu a dus la nicio pană de curent, a declarat în timpul unei conferinţe de presă Victor Jora, un înalt responsabil ucrainean. Atacul a utilizat un malware denumit Industroyer2, a adăugat Jora, versiune actualizată a unui malware utilizat în decembrie 2015 împotriva instalaţiilor electrice ale ţării şi care a lăsat fără electricitate mai multe sute de mii de gospodării ucrainene.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul-adjunct al Dezvoltării Digitale al Ucrainei, Farid Safarov, a susţinut că progresele înregistrate în materie de apărare cibernetică i-au permis ţării să anticipeze atacul, admiţând totodată că este imposibil să protejezi sistemul 100 la sută.

Citit 373 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Aprilie 2022 19:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.