Preţul gazelor naturale în Europa a revenit la nivelul anterior invaziei ruseşti

Preţul gazelor naturale în Europa a revenit la nivelul anterior invaziei ruseşti
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi-au continuat marţi declinul, coborând la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe fondul încălzirii vremii şi al semnalelor de la Kremlin că plata în ruble este aşteptată abia luna următoare, transmite agenţia Bloomberg, citată de Agepres.

La Bursa din Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au coborât marţi dimineaţa chiar şi cu 12%, până la 84 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 23 februarie. Marţi a fost a doua şedinţă consecutivă de scădere a preţurilor, după declinul de 9,2% înregistrat în ziua de 14 aprilie.

Piaţa europeană s-a concentrat pe evoluţia livrărilor de gaze din Rusia, principalul său furnizor, în special după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că ţările "ostile" vor trebui să plătească în ruble. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că "mai este timp" pentru ca Europa să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti din aprilie, deoarece aceste plăţi ajung la scadenţă în luna mai.

În paralel, analiştii de la firma Maxar au prognozat că temperaturile peste medie din sud-est-ul Europei se vor extinde săptămâna viitoare şi spre mijlocul continentului. Aceste evoluţii ar urma să reducă o parte din presiunile asupra cererii de gaze naturale.

Citit 533 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 09:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.