Danemarca vrea și ea să trimită migranți în Rwanda

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Danemarca se află în discuţii cu Rwanda cu privire la stabilirea unei proceduri pentru transferul de solicitanţi de azil către ţara est-africană, după ce Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută o măsură similară, transmite miercuri Reuters.

Danemarca, cunoscută pentru politicile din ce în ce mai dure în materie de imigraţie în ultimul deceniu, a adoptat anul trecut o lege care autorizează transferul refugiaţilor ajunşi pe teritoriul danez în centre de azil dintr-o ţară parteneră. În acel moment, Copenhaga, care şi-a atras criticile apărătorilor drepturilor omului, ale ONU şi Comisiei Europene, mai trebuia să găsească un astfel de stat partener.

"Dialogul nostru cu guvernul rwandez include un mecanism pentru transferul solicitanţilor de azil", a afirmat ministrul imigraţiei, Mattias Tesfaye, într-o declaraţie prin e-mail către Reuters. Acordul ar avea ca scop să "asigure o abordare mai demnă decât reţeaua infracţională de traficanţi de persoane care caracterizează astăzi migraţia prin Mediterana", a adăugat el.

Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că plănuieşte relocarea a mii de solicitanţi de azil în Rwanda, cu care a semnat un acord menit, potrivit Londrei, să anihileze reţelele de trafic de persoane şi să stopeze fluxul de migranţi.

Danemarca nu a încheiat deocamdată un acord cu Rwanda, a precizat ministrul Mattias Tesfaye, dar pentru joia viitoare a fost convocată o reuniune la parlament pe acest subiect. Guvernul are nevoie de sprijin parlamentar pentru un potenţial acord cu Rwanda.

Citit 1287 ori Ultima modificare Luni, 15 Mai 2023 11:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.