Răspuns european coordonat la "șantajul" gazelor practicat de Rusia

Răspuns european coordonat la "șantajul" gazelor practicat de Rusia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană (UE) este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ''un răspuns coordonat'', a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia, transmit AFP şi DPA.

''Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate'', a reacţionat ea pe Twitter.

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, deoarece aceste două ţări - membre ale Uniunii Europene şi NATO - nu au efectuat plăţi în ruble.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

''Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană'', a explicat Von der Leyen, într-un comunicat. ''Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate'', a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ''chiar în acest moment''.

Şefa executivului UE a calificat drept ''nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală'' a livrărilor. ''Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz'', a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, escaladând astfel tensiunile regionale şi avertizând continentul că este decisă în privinţa reducerii aprovizionării, pe fondul divergenţelor privind plata combustibilului, transmite Bloomberg. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24 la sută, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei. Atenţia analiştilor se îndreaptă acum spre alte capitale europene, în special în Germania şi Italia, care sunt importatori majori de gaze ruseşti.

Citit 390 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.