Dronele chinezești DJI, retrase de pe piața din Rusia și Ucraina

Dronele chinezești DJI, retrase de pe piața din Rusia și Ucraina
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Liderul mondial de drone pentru uz civil, compania chineză DJI, a anunţat că îşi suspendă activităţile comerciale în Rusia şi în Ucraina, devenind una dintre rarele companii chineze care a luat public o astfel de iniţiativă, a transmis miercuri AFP.

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov a trimis luna trecută o scrisoare companiei DJI, în care acuza armata rusă că foloseşte "produse" ale companiei pentru a-i viza pe civili. "Cerem companiei voastre să pună capăt oricărei relaţii şi să înceteze să facă afaceri cu Federaţia Rusă", a scris Fedorov, în această scrisoare pe care a făcut-o publică pe Twitter. "Blocaţi produsele voastre care ajută Rusia să ucidă ucraineni!", a mai scris el apoi, într-un tweet.

Compania chineză a răspuns miercuri printr-un comunicat. "DJI reevaluează în prezent pe plan intern exigenţele de conformitate în diverse jurisdicţii", a anunţat ea. "În aşteptarea acestei reexaminări, DJI îşi va suspenda temporar orice activitate comercială în Rusia şi în Ucraina", a adăugat firma. Decizia "nu are legătură cu sancţiunile occidentale", a precizat DJI pentru AFP.

Săptămâna trecută, compania chineză a denunţat deturnarea în scop militar a produselor sale. "DJI nu a fabricat niciodată altceva decât produse de uz civil", a subliniat ea.

Beijingul este pus în încurcătură de invazia rusească în Ucraina, însă până acum a refuzat să o condamne, punând companiile chineze într-o situaţie inconfortabilă, notează AFP. Companiile chineze prezente în Rusia sunt îngrijorate că vor fi expuse sancţiunilor în mod indirect.

Citit 368 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 16:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.