Ungaria se opune proiectului CE privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia

Ungaria se opune proiectului CE privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul Viktor Orban a anunțat, miercuri după-amiază, că se opune "formei actuale" a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

"Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre", a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, conform cotidianului Le Monde.

"Livrările de petrol rus sunt necesare pentru funcţionarea Ungariei", iar Budapesta ar fi exceptată de la oprirea importurilor doar până la sfârşitul anului 2023. "Nu este vorba despre o lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci de realitatea fizică, geografică şi în materie de infrastructură", a explicat Peter Szijjarto.

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a anunţat că Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol şi 85% din necesarul de gaz.

Comisia Europeană a transmis miercuri dimineaţă Consiliului UE propunerea formală privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou set de sancţiuni ca urmare a invaziei militare în Ucraina.

Consiliul UE are nevoie de unanimitate pentru luarea acestei decizii.

Citit 479 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 22:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.