Războiul din Ucraina aduce inflația din UE la un nivel record

Războiul din Ucraina aduce inflația din UE la un nivel record
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru Uniunea Europeană (UE) şi zona euro, atât în 2022, cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a anunţat luni Comisia Europeană, în noile sale previziuni, transmite Reuters.

Previziunile economice de primăvară, publicate de Executivul comunitar, arată că, atât în UE cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7 la sută în acest an, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 4 la sută prognozat în luna februarie, înainte de debutul războiului din Ucraina. Prognozele de creştere pentru anul următor au fost şi ele revizuite în jos, până la 2,3 la sută, atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8 la sută (2,7 la sută pentru zona euro) în februarie.

Aceasta este prima estimare comprehensivă a costurilor economice ale războiului din Ucraina pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state membre UE.

"Înainte de izbucnirea războiului, prognoza pentru economia UE era de expansiune prelungită şi robustă. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi provocări, tocmai când UE îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei", a anunţat Comisia Europeană, într-un comunicat de presă. "Exercitând noi presiuni în sus asupra preţurilor materiilor prime, creând noi perturbări asupra lanţurilor de aprovizionare şi majorând incertitudinea, războiul a exacerbat obstacolele preexistente la adresa creşterii, care anterior erau aşteptate să se reducă", a adăugat Executivul comunitar.

În ceea ce priveşte inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină la 2 la sută, noile prognoze ale Comisiei Europene arată că în Uniunea Europeană rata inflaţiei ar urma să crească de la 2,9 la sută în 2021, până la 6,8 la sută în 2022, urmând a reveni la 3,2 la sută în 2023. O creştere comparabilă este preconizată în zona euro, unde inflaţia ar urma să ajungă la 6,1 la sută în 2022, pentru a reveni la 2,7 la sută în 2023. Comparativ, înainte de război, Executivul comunitar prognoza că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5 la sută în 2022 şi cu 1,7 la sută în 2023, în timp ce în cazul UE preţurile erau prognozate să avanseze cu 3,9 la sută în 2022 şi cu 1,9 la sută în 2023.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din vara anului 2022, programate a fi publicate în luna iulie.

Citit 414 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 17:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.