Protocolul nord-irlandez din acordul Brexit, readus în discuție

Protocolul nord-irlandez din acordul Brexit, readus în discuție
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul Regatului Unit anunță că vrea să facă „schimbări semnificative” asupra protocolului nord-irlandez de la acordul Brexit. Boris Johnson spune că schimbările sunt posibile, „folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa”.

La jumătatea săptămânii trecute, Londra a anunțat că nu se va abține de la adoptarea unor măsuri pentru a soluționa tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce, anterior, Uniunea Europeană a făcut un apel la „creativitate şi hotărâre” din partea Londrei pentru soluționarea diferendului.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înțelegerea, susținând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord, şi ameninţă chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

Citit 449 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 17:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.