Aderarea la NATO a Suediei și Finlandei ar întări Uniunea Europeană

Aderarea la NATO a Suediei și Finlandei ar întări Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Apărare, în fața amenințărilor din partea Rusiei


Potenţiala aderare la NATO a Suediei şi Finlandei ar "întări" Uniunea Europeană (UE), a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la o reuniune a miniştrilor Apărării din UE la Bruxelles, relatează DPA.

La reuniunea miniştrilor Apărării din UE va participa şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, prin legătură video, pentru o discuţie despre Ucraina.

În acest context, intrarea celor două state nordice în Alianţa Nord-Atlantică ar spori, de asemenea, "capacitatea de reacţie" a UE la ameninţări de-a lungul graniţei sale, a spus Borrell, la sosirea la reuniune.

Suedia şi Finlanda ar urma să îşi înainteze în orice moment aplicaţiile oficiale de aderare la NATO, ca reacţie la invazia rusă din Ucraina.

Potrivit lui Borrell, potenţiala extindere a NATO este opusul a ceea ce şi-a dorit să obţină preşedintele rus Vladimir Putin prin invazia din Ucraina. Liderul de la Kremlin "a încercat să oprească dezvoltarea NATO de-a lungul graniţelor Rusiei", a spus şeful diplomaţiei europene.

Borrell şi-a mai exprimat speranţa că NATO "va putea să depăşească" obiecţiile Turciei la aderarea Suediei şi Finlandei.

Pe de altă parte, aderarea celor două țări riscă să intre într-un impas diplomatic, după ce președintele turc Recept Tyyip Erdogan a declarat din nou, luni, că nu poate fi de acord cu aderarea unor țări care au impus sancțiuni Ankarei și a reiterat acuzația că ambele sprijină "organizații teroriste". El a adăugat că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge.

Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică trebuie luate în considerare, relatează DPA. "Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea", a scris Stoltenberg, pe Twitter, după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu. "Suntem uniţi în acest moment istoric", a adăugat el.

Nu este clar cum va putea fi convinsă Turcia să nu se opună aderării Suediei şi Finlandei la NATO, comentează DPA. Potrivit unor diplomaţi, un rol l-ar putea juca declaraţii din partea celor două state europene nordice în legătură cu lupta împotriva terorismului şi afacerile cu arme.

Citit 412 ori Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 16:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.